Бившият вътрешен министър и настоящ активист на АБВ Румен Петков е бил привикан на разговор в СДВР тази сутрин във връзка с разследване за купуване на гласове.

Въпреки че журналисти очакваха Петков още от около 7:00 часа сутринта, те не можаха да го видят лично. В рамките на деня стана ясно, че в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал за нарушение на политическите права на гражданите - купуване на гласове.

Образувана е прокурорска проверка. В рамките на проверката е разпитан в СДВР Румен Петков. Няма образувано досъдебно производство. Първоначалната информация е, че се разследва случай в Плевенско.

Петков чул „едни абсурди”

„Въпросът е кой е авторът на сценария, защото сценарият е много пошъл”, коментира пред Фокус Румен Петков. Той разказа, че вчера късно вечерта е бил поканен „на разговор” в СДВР по засекретена преписка.

По думите му журналистите въпреки това били поканени, за да го „окепазят”, а служителите се държали професионално и коректно, но въпреки това той изслушвал „едни абсурди”:

„Чух една серия от имена, които не познавам, не съм чувал, не съм виждал като хора, никакви контакти нямам с тях; имена на един или двама човека, които не съм чувал и виждал повече от 15 години, с единия почти не се познаваме също”.

Петков настоя преписката да бъде разсекретена.

"За съжаление преписката е „удобно“ засекретена и не мога да коментирам нейното съдържание. Очевидно е обаче, че става дума за активно мероприятие от страна на управляващите в навечерието на европейските избори", съобщи по-късно в официална позиция Петков.

Той припомни, че през последните дни АБВ е алармирало, че се готвят провокации, които да бъдат използвани до издания, близки до бившия медиен магнат, неуспял шеф на ДАНС, депутат от ДПС и кандидат за европарламента Делян Пеевски,

Бивш социалист на прицел

Петков, който е и бивш кмет на Плевен, участва активно в еврокампанията на политическия проект, създаден от президента (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов и в срещите си с избиратели често обвинява настоящото правителство в задкулисни зависимости.

Петков и Първанов бяха отстранени от БСП, след като в продължение на седмици на "Позитано" 20 се чудеха как да реагират на рестарта на АБВ и критичните изказвания на двамата.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)