Участията на членове на ръководството на БСП в бордове на държавни предприятия е засенчило даже прословутите „обръчи от фирми” на ДПС. Това стана ясно от думите на бившия вътрешен министър Румен Петков в студиото на „120 минути”.

Активистът на АБВ посочи, че е отправил официално запитване до премиера Пламен Орешарски за членовете на бордовете и техните заплати. По думите му там имало цели национални съвети.

Петков посочи, че знае за „един изкуствовед” в „Мини Марица Изток”, най-големият зайцевъд у нас е в борда на Летище Стара Загора, а партиен председател от Плевен – в един от големите инфраструктурни проекти.

Не стана ясно дали на първите две позиции са напр. депутатът Антон Кутев (изкуствовед по образование) и Бойчо Биволарски (бивш шеф на старозагорското БСП и известен зайцевъд).

„Като създаваш такъв тип партийни обвързаности, ти поставяш хората в определени зависимости”, коментира Петков. Според него „моралната криза в БСП е трудно преодолима и (...) спасението на левицата е в АБВ”.

Лъжата като начин на съществуване

Според Румен Петков, правителството се е превърнало в заложник на различни сделки, сред които е и строежът на „Южен поток” с конкретен изпълнител. Бившият вътрешен министър направи уговорката, че е поддръжник на атомната енергетика, но посочи, че действията на властта в момента противоречат на закона и злепоставят страната.

„500 млн. лева се дават на общини, като поне една трета от тях все още нямат проекти”, заяви Петков и коментира, че „за това правителство лъжата е начин на съществуване”.

По думите му кабинетът няма как да бъде надежден партньор за когото и да е, като пример за това е било заминаването на министъра на регионалното развитие в Сингапур в деня, в който Брюксел ни е наложил тежка санкция по ресорната оперативна програма.

Развод ми дай

Румен Петков напомни, че от поне година заедно с Георги Първанов, Ивайло Калфин и други са говорили за това, че ДПС има непропроционален властови ресурс, но Сергей Станишев го е прозрял чак вчера.

Според ексминистъра, от 3-4 години не е ясно как върви диалогът между левицата и Движението за права и свободи. „Когато за обществото не е ясно какви са механизмите за вземането на решения, стават тези колизии (...) задкулисието стана начин на поведение”, допълни той.

Петков не очаква реална оценка за представянето на Коалиция за България на европейските избори – подобен нямало след катастрофалната, по думите му, загуба от 2009 г.; нямало и когато КБ загубила „невъзможни за загубване избори през 2013 г.”.

„Ръководството на БСП няма адекватна позиция по който и да е въпрос”, обобщи Румен Петков.

Според него Сергей Станишев се опитва да отклони вниманието от неизпълнените обещания и провалите в политиките с вчерашното си изказване за задължителното гласуване. Въпреки това силовият министър от времето на тройната коалиция призна, че подобна промяна в момента е добро решение за държавата.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство