Малко повече от седмица преди да се проведе първият референдум в България, в парламента политическата агитация премина извън умерения тон. Защитавайки двете възможни позиции – „за” и „против”, депутатите от различните партии взаимно започнаха да се обвиняват в манипулации.

Тон даде Петър Димитров от Коалиция за България призова: „Нека на 27 януари да докажем, че без ГЕРБ и Бойко Борисов можем, но без "Белене" и ядрена енергетика не можем”. В подкрепа на апела си той представи сметката на „червените” за проекта към днешна дата - 5,130 млрд. евро. Оценката била завишена, тъй като част от цената вече е платена и не подлежи на индексиране.

На подадената цена финансовият министър Симеон Дянков отговори, че е непосилна за бюджета и би довела държавата до банкрут. Според неговите разчети сумата е близо седем пъти по-голяма от годишните разходи на България за здравеопазване и близо три пъти по-голяма от за социалните
плащания.

В Народното събрание се разрази и неразрешим спор кой е по-голям манипулатор в приказките за референдума и в частност за проекта „Белене”, който всъщност бе изключен от въпроса.

Според Петър Димитров предстоящият междинен доклад на временната комисия за проекта, който трябва да влезе в пленарна зала, е доказателство как "парламентът и институциите на изпълнителната власт се използват от ГЕРБ за арогантен политически натиск и манипулация". По
думите му цялата работа на комисията се базира единствено на "поръчковите изпълнения на Агенцията за държавна финансова инспекция, която без стеснение прави мръсни услуги на ГЕРБ".

Обвинението не отекна глухо и от управляващата партия видяха всеки глас „за” на референдума като глас „за” връщането на Тройната коалиция обратно на власт. Диан Червенкондев обяви, че БСП, манипулира позитивния вот, за да го използва в подкрепа на политиката, която е водило управлението на Сергей Станишев.

За пореден път той подчерта, че от ГЕРБ не са против ядрената енергетика, но не са съгласни да се изгражда "Белене" по начина, по който е договорен - неясен икономически проект с неопределено финансиране и не най-модерна технология.

„В случая с подписката за втората атомна централа сме свидетели на една крупна партийно-политическа манипулация от страна на БСП”, обяви депутатът и коментира събраните от БСП 700 000 подписа за референдума като броя на техния твърд електорат.

Синята коалиция пък обърна внимание на третия вид манипулация – тази, която се създава чрез бойкота на питането. „Бойкотът на референдума е скрито "да" за измамата АЕЦ "Белене", каза Асен Агов, който видял в разяснителната кампания „много спекулации и откровени неистини”.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи