Президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина в официално обръщение към нацията. Това заяви той пред журналисти в Ловеч, предаде БТА.

"Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.

През седмицата Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, в които „през задната врата” се редактираше и Изборния кодекс с изискване за уседналост, на което на практика не могат да отговорят почти всички българи в чужбина.

От ведомството оттеглиха проекта и хвърлиха цялата вина върху свой служител, който обаче разказа как на среща на „Дондуков” 2 президентски съветници са ръководили работата по текстовете, а Румен Радев в прав текст е поискал да се ограничат избирателните права на някои български граждани, тъй като иначе ДОСТ са щели да влязат в парламента.

По-късно самият Радев индиректно пое отговорност за своеобразната законодателна инициатива (каквато по Конституция няма-б.р.), като в официална позиция обвини партиите, че предизборно са били активни по темата за чуждите вмешателства в българската политика, докато след вота са захвърлили темата.

Запитан дали е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа днес държавният глава посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато. "Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки", каза още Радев.

Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство. "Има много проблеми, които то трябва да решава", добави президентът.