След оповестените от прокуратурата данни за незаконни подслушвания в МВР, бившият шеф на ведомството направи коментар с изненадващ акцент. Цветан Цветанов не само се разграничи от каквито и да било „непристойни за един вътрешен министър” действия, но и намекна, че може той сам да се окаже жертва на неправомерно използвани СРС-та.

Пред журналисти в Елин Пелин заместник-председателят на ГЕРБ изрази притеснение „дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с министър-председателя, дали не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено - точно по време на кампанията”.

„Самият факт, че за този сигнал, който Сергей Станишев внесе при главния прокурор, преди това Алексей Петров лансира в публичното пространство, че се очакват големи скандали относно използването на СРС - направете си връзката - кой къде и какво е правил в тази държава”, обясни още Цветанов.

"Предпоставки е едно, доказателство е друго"

Бившият вътрешен министър определи като „прибързани” раздаваните от политическите лидери в страната „оценки” по казуса. На фона на призивите от страна на БСП, ДПС и „Атака” да се оттегли от политиката след разкритията на държавните обвинители, оповестени от Сотир Цацаров, Цветанов посъветва да се изчака края на досъдебното производство по случая и едва тогава да се правят „обективни” оценки.

„Предпоставки е едно, доказателство е друго. Нека това досъдебно производство да приключи, за да бъдем обективни в оценките, които даваме”, каза Цветан Цветанов, поставяйки под съмнение „очевидните” според прокуратурата нарушения в използването на автомобил за подслушване от страна на служители на СДОТО към вътрешното ведомство.

Той разтълкува казуса като опит за използване на прокуратурата като инструмент в предизборните кампании на някои партии.

„В момента сме в предизборна кампания. Много са политическите партии, които смятат, че могат да използват прокуратурата за свои цели. Искам да се обърна към всички тези партии, които днес светкавично са дали пресконференции: какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи? Имаше СРС-та, които бяха прилагани към кандидата за депутат Иса Бесоолу и тогава беше подслушван самият Лютви Местан. Тогава министър на вътрешните работи беше Михаил Миков”, заяви Цветанов, прехвърляйки „топката” в „двора” на опонентите си.

Станишев да се извини!

В този ред на мисли той увери, че "когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-2013-а, е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност". Поиска обаче извинение от Станишев, "когато вече се потвърждава, че това не е вярно и, че неговото твърдение, което е отправил лично към мен, е лъжа, аз искам публично да се извини за това, което каза".

Разпаленият диалог между двамата политици по темата за СРС-тата в кабинета "Борисов" започна в студиото на "Тази сутрин" в края на март, когато Цветанов се присъедини "непоканен" към разговор на Станишев и даде заявка да напусне политиката, ако обвиненията на социалиста се окажат верни.

В заключение политикът от ГЕРБ засвидетелства работа, водена „винаги от интереса на българското общество и върховенството на закона”. „Борил съм непрекъснато се срещу тежката организирана престъпност, която знам, че се е сраснала с част от политическата класа в България”, подчерта Цветанов.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация