Кабинетът „Орешарски" е на път да добие завършен вид – очаква се до дни да бъде назначен вторият ешелон на властта - заместник-министрите, шефовете на агенции и областните управители.

Поне 50 заместник-министри ще бъдат посочени от премиера Пламен Орешарски. Повечето от имената засега се пазят в дълбока тайна. Все още не е ясно какъв ще е балансът между партийните назначения и гражданската квота при избора на новите зам.-министри.

Ясно е, че свои хора ще имат и БСП, и ДПС. Едно от най-сигурните имена е това на Кирил Ананиев - вероятен заместник финансов министър. Депутатът Явор Гечев се спряга за заместник-министър на земеделието, а бившият заместник на Джевдет Чакъров Атанас Костадинов - за екологията.

За спортното ведомство едно от най-споменаваните имена е това на Таню Киряков, който да отговоря за спорта. За младежта пък са номинирани две от относително младите лица в БСП - Михаил Балабанов, заемал този пост в кабинета на Тройната коалиция, и Мадлен Стоянова.

Очаква се в правосъдието да остане Димитър Бонгалов, а за негови колеги се спрягат някои от обичайните заподозрени от „Позитано” 20. Слуховете в червената централа сочат за бъдещ шеф на Агенцията по туризма продуцента Мартин Захариев.

„При зам.-министрите и областните управители неопределеността е много по-висока, но и реакциите могат да бъдат много по остри. Тези назначения в много по-голяма степен могат да ерозират подкрепата за правителството,” коментира пред bTV политологът д-р Румяна Коларова.

Според нея плюсът е, че заместниците се сменят само с решение на премиера. Минусът - че няма време за предварителен сондаж, който да покаже има ли неприемливите за обществото фигури.

„Големият въпрос е дали ще има партиен пълнеж, дали в т. нар. гражданска квота няма да има номинации на „Атака”, хора от периферията на ГЕРБ и от партиите, останали извън Народното събрание,” коментира още политологът.

Големи рокади предстоят в администрацията на Министерския съвет, където за поста на говорителя се спряга името на Иван Гарелов. Правителствената информационна служба ще бъде поета от Ани Димитрова.
Размествания се прогнозират и в администрацията на парламента. Очаква се негов главен секретар да стане червеният Кирил Желев, който да смени Иван Славчов.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа