Народните представители почетоха с едноминутно мълчание паметта на д-р Желю Желев, президент на България в периода 1990 – 1997 г. Политиците единодушно го обявиха за обединител, компромисна личност и символ на демокрацията.

„Напусна ни Желю Желев – президентът, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България“, обяви в пленарната зала председателят на НС Цецка Цачава.

„Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни“, заяви от трибуната на парламента.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования на близките на Жельо Желев. „Позволете ми да се присъединя към скръбта за Жельо Желев. Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение”.

„С дълбока покруса научих за кончината на големия българин, политик, държавник и човек д-р Желю Желев - тежка загуба за България и за световната демократична общност“, каза в съболезнователното си писмо и държавният глава Росен Плевнелиев.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес – на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма”, подчерта той.

„Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще”, допълни Плевнелиев.

Загубата на д-р Желю Желев е огромна и съм сигурен, че покрусата сред българските граждани е голяма, каза пред БГНЕС президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов.

„Д-р Желев ще остане освен това и в спомена на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване”, заяви Петър Стоянов и добави, че д-р Желев има своето запазено място в българската история, в историята на трансформиране на комунистическите общества и на Източна Европа.

„Президентът Желю Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България”, каза и лидерът на БСП Михаил Миков.

„Познавах президента Желев отпреди 1989 г., беше една изключителна личност, обществено ангажиран човек. Личност, която участва в Прехода и въпреки политическите му позиции, който не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет“, допълни той.

„Д-р Желю Желев беше истински обединител на нацията. Днес България загуби един от най-ярките си дисиденти”, коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан. „Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар и той да бе основател и първи председател на съюза на демократичните сили, той се издигна до президент на всички български граждани. Един истински обединител на нацията“, обясни Местан.

„Президентът Желю Желев ще остане в историята като един от хората, благодарение на които не сме се отклонили от пътеката на демокрацията. Желю Желев е символ на това, че в България промените не се изродиха в напрежение”, заяви и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. „Той е символ на това, че в България никога промените не се изродиха в напрежение – било между етноси, било между политически течения или граждански групи”, добави той.

„Не бива да забравяме, че беше първият демократично избран български президент. С всички особености на времето, в което живееше и работеше, той бе човек, който пое властта в едно трудно време, той бе човек, който се опитваше да търси компромиса и разумното действие”, коментира и съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

  • Станка Желева: Сълзите ви ми показаха добротата, която баща ми винаги е търсил в хората
  • България се сбогува с президента Желю Желев (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Спомен за президента Желю Желев (ВИДЕО)
  • Бог да прости на лицемерите
  • България се прости с Желю Желев (ОБЗОР И СНИМКИ)
  • Плевнелиев за Желев: Истински държавник и обединител на нацията
  • Племенницата на Желев: Не е лесно да сме добри
  • Ден на траур в памет на Желю Желев (ГАЛЕРИЯ)
  • Книга за съболезнования за Желю Желев на „Дондуков” 1
  • В памет на Желю Желев (ОБЗОР)