„Готов съм в четвъртък, 23 май, да организирам консултации с парламентарните групи, след което няма да бавим връчването на мандат за правителство на кандидата за министър-председател от най-голямата парламентарна група”. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на обръщението си към нацията в началото на първото заседание на 42-то Народно събрание, като призова кризите да се решават, а не да се задълбочават.

„От днес имаме работещ парламент. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство, което да поеме отговорност, правителство от компетентни хора, с ясна програма. Очаквам всички институции заедно да работят за решаването на проблемите”.

„Вярвам, че днес България ще намери своите отговорни държавници, които ще служат на народа. Дори в този тържествен ден, по-силно от надеждата се усещат очакванията и изискванията на българските граждани. Клетвата не е просто ритуал. Петко Каравелов беше казал, че отговорността пред народа не намалява властта, напротив - прави я нравствено по-силна”.

„Вярвам, че днес България ще намери своите отговорни държавници, които ще служат на народа. Има два вида политици – такива, които управляват хората, и такива, които служат на народа”.

„Политическите партии, които ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно да заявят приоритетите. Нямаме право да бягаме от отговорите на сложната задача, която хората поставиха пред нас. Народното събрание трябва да предложи ефективни решения. За това е нужен системен подход”.

„Бъдете отговорни, поставете на първо място интересите на народа. Имаме нужда от мъдър отговор на въпросите – как да развием човешкия капитал на страната си, какво ще работят нашите деца и какво ще произвеждат и продават в конкурентен бързоразвиващ се свят? И в рамките на тези отговори да приемем общи мерки с политически консенсус. Това ще го направите вие. Искам да повторя думите на Стоян Михайловски: „Служиш ли най-напред на себе си, не си годен да служиш. Човекът е член на едно общество, за да служи на това общество”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа