Темата за евентуална заплаха пред етническия мир у нас отново влезе в политическото говорене за деня. Този път въпросът бе повдигнат по време на срещата между президента представители на ръководството на БСП - в рамките на провеждания по инициатива на Росен Плевнелиев "месец на политическите консултации" с парламентарно представените партии.

Пред Янаки Стоилов и Корнелия Нинова държавният глава изрази надежда, че няма да се стигне до ескалация на напрежението и до провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) за етническия мир в България. За такъв сценарий се заговори след атаките срещу Главното мюфтийство в Пловдив в края на мината седмица. По време на срещата на Плевнелиев с лидера на ДПС, също в рамките на месеца за консултации, Лютви Местан призова за свикване на КСНС по проблема, ако той се задълбочи.

„Противопоставяме се категорично на екстремизма - тема, поставена от БСП. Всякаква форма на екстремизъм, използване на езика на омразата, религиозно, етническо и всякакво друго противопоставяне не е полезно за нацията”, каза днес домакинът на „Дондуков” 2, допълвайки, че и от БСП е било изразено становище за свикване на КСНС за етническия мир при необходимост.

Вето над Изборния кодекс?

Росен Плевнелиев засегна с коментар и текстовете по новия Изборен кодекс. Той обясни, че ще следи внимателно дебатите, ще изчака приемането на кодекса в неговата цялост и тогава ще се произнесе за евентуални действия от негова страна.

„Както знаете вече на 50%, е приет от парламента. Аз посочих ясно, че вето не се налага, за да се попречи на някой, или, за да се правят партийни игри – вето се налага с аргументи. Посочих, че през изминалата 2013 година бяха приети законопроекти и аз наложих 3-4 пъти вето на тях. Ще изчакам първо законът да бъде приет и след това вече ще се произнеса по този въпрос”, обясни президентът.

Въпросът за евентуален референдум също е бил точка в днешните дебати. В края на януари Плевнелиев се обяви за провеждането на национално допитване, което да реши няколко основни въпроси за гражданите - дали да има задължително гласуване, дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите.

„Това трябва да бъде един добър инструмент за пряката демокрация и за това народът да бъде чут, особено в такъв момент, когато народът е изгубил доверие към институциите. БСП е на мнение, че референдумът трябва да бъде отделен от следващите европейски избори с оглед да има един задълбочен дебат по европейската тематика. Моето мнение е различно, аз смятам, че не само с тези европейски избори, но и следващите избори, независимо дали те са президентски, парламентарни, е добре да се провеждат референдуми”, обясни още Плевнелиев на срещата с БСП.