Системата, по която ще избираме народните предтавители, остава пропорционална. Предложението за мажоритарен вот беше отхвърлено. Депутатите ще влизат в парламанента както досега - пропорционално спрямо получения вот. Все пак избирателите ще могат да пренареждат кандидатите в партийните листи. Предложението на ГЕРБ за мажоритарен избор на 31 от народните представители беше отхвърлено след едночасов спор в пленарната зала.

Депутатите запазиха и 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

„Предложението на ГЕРБ за въвеждане на смесена избирателна система с 32 мажоритарно избрани народни представители е откровена измама. Именно днешната опозиция е тази, която отмени мажоритарния избор и преференциите”, коментира зам.-председателят на парламента и основен двигател на новия Изборен кодекс Мая Манолова.

В хода на дебатите по вида на изборната система Павел Шопов от "Атака" заяви, че при въведения мажоритарен вот на изборите през 2009 г. от ГЕРБ са взели неполагащи им се 25 народни представители. Паднаха им от небето, коментира той и допълни, че "който веднъж е ял баницата, иска пак безплатно да яде". От "Атака" сме за национални партийни листи, с такава, с каквато ще бъдат избирани евродепутати, допълни той.

Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че такава е била волята на гласоподавателите. Според него трябва да се даде време на смесената система да покаже резултати.

„Не сме против мажоритарния избор, но сме против имитацията на такъв”, заяви от своя страна Янко Янков от ДПС. Според него с новия Изборен кодекс са дадени достатъчно възможности на гражданите да влязат в парламента по независим начин. По думите му не може да има мажоритарен кандидат, издигнат от партия. Трябвало да е ясно кой го издига, кой носи отговорност, пред кого се отчита.

Преференция - друг път


Неочаквано предложение на ДПС де факто обезсмисли преференцията. По искане на Мустафа Карадайъ депутатите решиха, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като вот за първия в листата. Предложението беше прието без дебати, а повечето от депутатите на ГЕРБ не бяха в залата.

„За ГЕРБ беше ясно, че дълбокото противоречие между трите парламентарни групи по отношение на преференцията и възможността да има мажоритарен елемент в пропорционалната система няма как да се случи”, коментира Цецка Цачева от ГЕРБ.

„Как не ви е срам 8 месеца да лъжете българските граждани, обяснявахте как ще бъде направен така Изборния кодекс, че да може хората да преподреждат листите, да избират своите народни представители и накрая за една минута ги излъжете тотално”, посочи Станислав Иванов от ГЕРБ.

„Защо излъгахте гражданите и издебнахте последния момент, когато отсъствахме от зала, за да промените тотално логиката на преференцията. Защо го направихте, колеги, защо обслужвате партийните интереси по такъв тесногръд начин. Защо не оставите хората, които толкова време, 8 месеца лъжете и изчакахте да спаднат протестите, за да може да пробутате в последния момент Изборния кодекс, защото се притеснявате, ако отвън имаше хора как щяхте да гласувате”, каза още Иванов.

Х/V

С "Х" или "V" ще изразяваме вота си в квадратчето с номера на избраната кандидатска листа, реши окончателно парламентът. Същите символи ще се използват и при определяне на преференцията. След отбелязване на вота, бюлетината ще се сгъва по начин, който не позволява да се вижда поставеният знак за партия, коалиция или инициативен комитет или предпочитание.

При машинното гласуване избирателят гласува с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената.

Вотът на избирателя след потвърждаване на избора се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриване на самоличността и как е гласувано. В графа "Забележки" на избирателния списък се записва, че лицето е гласувало машинно.

Кой и кога ще може да гласува?

Парламентът реши окончателно - на изборите за Европейски парламент право на глас ще имат само български граждани, които през последните 3 месеца са живели в България или друга държава-членка на ЕС.

Иначе казано, всички наши сънародници извън евросъюза трябва да се върнат в България  до 25 февруари, ако искат да гласуват за европейски парламент на 25 май.

До очаквавия сблъсък по темата между БСП и ДПС не се стигна. Коалиция за България не участва в дебата с движението, което поиска текстовете за уседналостта да отпаднат. "Битката" се проведе между ДПС и "Атака".

Депутатите приеха, ако избирателят не е вписан в избирателния списък, но има право да гласува, всички негови данни се вписват в допълнителната страница на избирателния списък, след което избирателят се допуска до гласуване. Избирател, който сгреши при поставянето на знака, изразяващ неговия вот, може да върне сгъната сгрешената бюлетина на секционната избирателна комисия и да получи нова бюлетина за гласуване от същия вид. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.