Проблемът с етническото противопоставяне в българското общество и спорадичното му изостряне, особено заради агресивно политическо говорене, беше в центъра на разговора между президента Росен Плевнелиев и лидера на ДПС Лютви Местан в рамките на втората среща от месеца на политическите консултации на „Дондуков” 2.

В изявлението си държавният глава призова за толерантност и добър пример за уважение към различните от страна на политическите лидери, а не за „партизански подход на използване езика на омразата и агресията". „Много политици трябва да смекчат тона помежду си, много е важно да се спори с аргументи, а не с обиди, не дай си Боже и с хвърляне на камъни", изтъкна президентът.

Росен Плевнелиев не спести критики към политическите партии и лидери в България за приноса им към изострянето на етническата конфронтация, вместо към изкореняването й. „За съжаление етническата конфронтация днес в България е една много грозна част от нашето ежедневие и се надявам да бъде изключение, което да остане в миналото", изтъкна президентът и разкритикува нагнетяването на напрежение, агресия и използването езика на омразата в политическия дискурс.

„В последните дни наблюдаваме отново опити за ескалация на напрежението. Няма как да бъда спокоен тогава, когато се извършват посегателства по религиозни храмове”, подчерта още Плевнелиев и изтъкна като приоритет гарантирането на граждански, етнически и религиозен мир в България, както и синхронните действия на институциите в лицето на такова „предизвикателство”.

Емоции и агресия

Повод за коментара на Росен Плевнелиев бе подобието на дебат в Народното събрание от миналия петък, когато емоционални изблици на народни представители изместиха дискусията от всякакъв възможен конструктивен фокус, а накрая парламентът се разпусна заради липса на кворум. Отхвърлянето на предложението на ДПС за предизборна агитация на майчин език беше разчетено от председателя Лютви Местан като тежка форма на дискриминация, включително към политическите права на български общности в други държави заради възможността за реципрочни ограничения.

Емоционалният връх бе достигнат с изказването на депутата Хюсеин Хафъзов, който заяви, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати и „ще се бори за свободата си”, следвайки стъпките на „Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган”.

Няколко депутати от ДПС се разграничиха от колегата си, а споменаването на името Ахмед Давутоглу (така се казва външният министър на Турция – бел. ред.) предизвика остра реакция от страна на коалиционния партньор БСП, чийто представител Янаки Стоилов настоя ДПС да се разграничи от доктрината на неоосманизма, с която се свързва турската външна политика на Балканите.

След като депутатите от „Атака” напуснаха демонстративно пленарната зала, националистическият лидер Волен Сидеров обяви ДПС за антиконституционна партия и призова прокуратурата да се самосезира заради „това очебийно антибългарско и антидържавно изказване”.

Градусът на напрежение беше допълнително повишен от събитията в Пловдив в следобеда на същия ден. Успоредно със заседанието на Апелативния съд по делото за собствеността на карловската Куршум джамия в Града под тепетата се проведе протест, който ескалира до сблъсъци с полицията. Сградата на Джумая джамия и съседното турско кафене бяха нападнати с павета и самоделни бомби, докато вътре се намирали около 15 души. В последствие четирима от участниците в събитията бяха осъдени.

Остра необходимост от диалог

Лютви Местан на среща с държавния глава.
Снимка: БГНЕС

От своя страна, председателят на ДПС Лютви Местан посочи острата необходимост от диалог, особено на фона на „опасната тенденция за ескалация на напрежение на етнорелигиозна основа”. За разлика от коалиционните си партньори от БСП, които системно критикуват държавния глава за подкрепата му за гражданските протести и по този начин разделял народа, Лютви Местан благодари на Плевнелиев, че „изпълнява своята конституционна роля на обединител на нацията”.

„Няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския мир и етнорелигиозния мир като най-важния елемент на гражданския мир. В този смисъл ние изразихме силното очакване, ако развитието на ситуацията у нас наложи това президентът да инициира и свикване на заседание на КСНС по въпросите на етническия мир в страната", заяви още Местан.

Той изрази надежда утрешния 19 февруари, на който българите почитат Апостола на свободата Васил Левски, да не се използва за ново ескалиране на напрежението. „Апостола е знаме на всички български граждани”, изтъкна Местан и припомни завета на Левски за република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение и всички ще спадат под един общ закон.

Лютви Местан изрази подкрепата на ДПС за инициативата на Народното събрание да гласува нарочна декларация във връзка с ескалацията на напрежението. „Съгласни сме с предложението му да се постави нарочен акцент и за отговорността и на политическите сили и на първо място на парламентарно представените. И всички ние ще се разграничим от неприемливи изказвания, които звучат и провокативно, които биха могли да засегнат и конституционно заложени принципи за единство на българската нация. Мисля, че има нужда от едни съдържателни дебати", каза председателят на ДПС.