Парламентът създаде временна комисия по исканията на главния прокурор Сотир Цацаров да се разреши възбуждането на наказателно преследване срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов от „Атака”. Решението подкрепиха 136 депутати, 11 - само от "Атака", бяха против.

Задачата на комисията е да проучи дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер по исканията на главния прокурор от 12 октомври (за скандала пред клек-шопа на ул. „Раковски”) и от 26 октомври (за нахлуването на Сидеров в НАТФИЗ).

Комисията е от 17 депутати - по двама от всяка парламентарна група и един независим депутат. За председател беше избран Димитър Главчев от ГЕРБ. Другите членове са: Чавдар Георгиев и Атанас Зафиров от БСП, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС, Антони Тренчев и Гроздан Караджов от Реформаторския блок, Християн Митев и Емил Димитров от Патриотичния фронт, Стефан Кенов и Георги Ковачев от БДЦ, Явор Нотев и Илиян Тодоров от „Атака”, Свтослав Белемезов и Лъчезар Никифоров от АБВ, Ана Баракова от независимите.

Първото й заседание ще е още днес - от 16 часа.

Депутатът от „Атака” Явор Нотев, който е и адвокат на лидера на партията, предложи в началото на пленарния ден да отпадане точка първа от дневния ред, която се отнася до исканията на главния прокурор и създаването на анкетната комисия, така че тя да стане част от програмата на НС за следващата седмица.

Мотивите му бяха свързани редакционна неяснота, която би опорочила решението на парламента. В точката от дневния ред става дума за даване на разрешение за искания, но те не са определени и не са индивидуализирани, обясни Нотев. Депутатите отхвърлиха предложението му.

След това Нотев предложи редакция на текстове от точка първа от дневния ред на парламента заради несъответствия с Конституцията и правилника на НС. Председателят на парламента Цецка Цачева отхвърли искането.

Докато депутатите обсъждат поисканите от главния прокурор имунитети, около Народното събрание протестират между 100 и 200 души в защита на Сидеров. Те са дошли от цялата страна, някои признаха пред bTV, че са на екскурзия.

Снимка: Ладислав Цветков

Малко след 11 часа Сидеров излезе сред симпатизантите си пред парламента, охраняван от няколко мъже с черни якета. Лидерът на "Атака" обяви, че животът му е застрашен и затова се налага да го охраняват.

Привържениците му го посрещнаха с възгласи "Победа", "Атака". На мястото продължават да идват още полицаи.

Сидеров държа реч и от парламентарната трибуна:

„Дами и господа народни представители. Тук не става дума за симпатии и антипатии. Тук става дума наистина за спазване на закона. Ако България все още е правова държава, то това дали някой е извършил престъпление, какво е то и как да бъде наказан, решава само и единствено съдът.

Нали така, г-жо Цачева, нали така дами и господа юристи, в залата. Вие ми сложихте присъда, медиите ми слагат присъда. И искате сега бързо като Народен съд..., ако може и да ме закопчаят и да ме арестуват. Ако не ви интересува, че в София има дилъри, които продават дрога и в училищата, и във въпросното учебно заведение, което сега пълни медиите със своята важност – Театралната академия, там свободно се продава дрога”.