Имунитетът на лидера на Атака Волен Сидеров е първа точка в програмата на парламента днес. Това е и първият работен ден на депутатите след предизборната ваканция.

Депутатите ще обсъдят проект за създаване на временна комисия, която да разгледа първото искане на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на Сидеров и Чуколов заради агресивно поведение пред клек-шоп на ул. „Г. Раковски”.  

Комисията ще бъде на паритетен принцип с по двама представители от всяка парламентарна група и един независим. От ГЕРБ ще предложат председател да е Димитър Главчев, а другият им член да е юристът Данаил Кирилов.

Вчера изтече законовият срок, в който двамата народни представители от „Атака” можеха сами да се откажат от защитата, която им дава Конституцията. Има и второ искане на главния прокурор, което е и за арест заради първото влизане на Сидеров в сградата на НАТФИЗ.

Започнаха и политически консултации по инициатива на ГЕРБ за промяна на Конституцията. Идеята е да отпадне текст, който защитава депутатите срещу задържане при престъпления от общ характер. Имунитетът на народните представители ще остане за изказани мнения и за гласуванията си в Народното събрание.

От Патриотичния фронт обявиха, че ще подкрепят промените. Реформаторският блок ще обяви решението си днес.

Очакват се и два протеста пред Народното събрания – в подкрепа и срещу лидера на „Атака”.