Парламентът избра кандидатът на ГЕРБ – Маргарита Златарева, за зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя бе избрана с 104 гласа на ГЕРБ, ДПС и един независим депутат. От „Атака” и „Коалиция за България” не участваха в гласуването.

Преди това зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че НС трябваше в съответствие с приетия Изборен кодекс да избере ръководство на ЦИК. „На най-голямата парламентарна група й се полага председател, но това не стана. Числеността в ЦИК не е спазена и за да се излезе от този "батак" трябва да се спази пропорцията между парламентарните сили”, коментира Цачева.

Маргарита Златарева
Снимка: Ладислав Цветков
Преди вота лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от трибуната, че левицата ще инициира разговори с други представени в НС партии за внасяне на жалба до Конституционния съд за действията на президента Росен Плевнелиев.

„Не ви е виновен президентът. Имаме калпав Изборен кодекс, на който тепърва ще му сърбаме попарата”, посочи Цецка Цачева.

Както вчера Лютви Местан обяви, от ДПС решиха да подкрепят направеното предложение от ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК. „Народното събрание трябва да избере ръководство. На 20 март се случи така, че г-н Росен Плевнелиев, изпреварвайки действията на Народното събрание, наруши Изборния кодекс на база явно указание от ГЕРБ поради простата причина, че не гласува нито един от предложените за ръководство на ЦИК”, заяви днес Мустафа Карадайъ.

„На ГЕРБ ни е все тази, като нямаме председател на ЦИК, какъв ще имаме”, каза пред журналисти Бойко Борисов. „Станишев напада президента, за да прикрие Мая Манолова с нейните глупости, с абсолютно глупавия му Изборен кодекс. Дупнишката юридическа школа се провали. Те направиха кодекс, който не работи. Той е кодекс само за 4 партии”, каза още Борисов.

Със свой указ президентът назначи шестима членове на ЦИК, излъчени от ГЕРБ, каквото беше и искането на партията на Бойко Борисов. Според управляващите обаче Изборният кодекс ясно казва как се разпределят местата в комисията и на ГЕРБ се полагат само петима членове. В отговор на указа БСП и ДПС отхвърлиха кандидатурата на ГЕРБ за заместник-председател на ЦИК – бившия конституционен съдия Маргарита Златарева, и оставиха комисията с член по-малко. Вчера обаче от Движението се съгласиха на компромис.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)