Споразумението за паралелно преброяване на гласовете на парламентарните избори на 12 май беше подписано във вторник от БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и Движение „България на гражданите".

Процедурата ще се извърши от австрийския Институт за публични изследвания и консултации SORA, като резултатите от паралелното преброяване се очаква да станат ясни на 13 май сутринта.

Първоначалната сума, която компанията ще получи, е 142 000 евро, но се очакват и допълнителни разходи. Срещу тази сума австрийците ще извършат три услуги - паралелно преброяване, стратегически анализ и прогноза. Според тях допустимата разлика между техните данни и тези на ЦИК ще е в рамките на 1,5%.

„Нашите резултати ще бъдат базирани на извадка от 600 секции и резултатите ще представим възможно най-бързо в изборната нощ. Надяваме се да не открием нищо, което не разбираме,” заяви Гюнтер Огрис, управляващ съдружник в SORA.

Ще се осигури преброяването на резултатите във всички над 11 900 секции. Всички прогнози, анализи и данни ще бъдат публикувани на интернет страницата http://fairelections-bulgaria.eu.

Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция/ община и дори да свалят сканиран PDF файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.

Петте партии, които се определят като опозиционни на бившите управляващи от ГЕРБ, се договориха за общата инициатива в края на април. Тогава лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите. По думите му, ГЕРБ контролира всичко - ЦИК, „Информационно обслужване", служебно правителство, шефове на РДВР-та, областни управители.

По-късно бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му „с удоволствие” би се включила в паралелното преброяване, като дори призова политическия си опонент Станишев да отправи покана за това.

От БСП реагираха осъдително на този апел, а секретарят на Националния съвет на левицата Кристиан Вигенин видя в заявеното от Борисов желание опит за осуетяване на паралелното преброяване.

„ГЕРБ иска да участва в паралелното преброяване, за да предотврати евентуално непризнаване на изборите,” заяви той, а от партията му изтъкнаха „принципните и ценностните” различия между петте партии, обединени около инициативата, и ГЕРБ.

Според повечето от партиите, които подписаха споразумението всякакви отклонения от резултатите ще бъдат притеснителни. „Всяко отклонение от резултатите ще бъде повод за въпроси. На избори като тези 1% може да се окаже голяма разлика. При сегашните проучвания 1% може да се окаже решаващ за подреждането на партиите и за преминаването на 4-процентната бариера,” заяви евродепутатът Кристиан Вигенин.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че може да се оспори всяка едно отклонение. Неговата партия се присъединява към този проект с разбирането, че честността на изборите е фундамента на демокрацията. „ГЕРБ не извървя докрай процеса към прозрачността на изборния процес и това нас ни накара да задвижим идеята за паралелното преброяване. По този начин се надявам да допринесем и за доверието в политическата система, което в последните 4 години беше нарушено,” коментира днес той.

Според Веселин Методиев от ДСБ задължение на всеки демократ е да се ангажира с прозрачността и честността на изборния процес.

„Един от сериозните рискове по отношение на честността на изборите идва от ГЕРБ,” смята Йонко Грозев от Движение „България на гражданите".

Въпреки че не се предвижда присъединяването на други партии към споразумението, петте партии и коалиции са готови да предоставят информация на други формации, които поискат това, а крайните резултатите ще бъдат достъпни до всички граждани и всички политически партии.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС