Сред опозиционните партии има широко съгласие за паралелно преброяване на резултатите от изборите, констатира лидерът на БСП Сергей Станишев в София.

„Никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите, които готви ГЕРБ, контролирайки всичко - ЦИК, „Информационно обслужване", служебно правителство, шефове на РДВР-та, областни управители,” заяви председателят на левицата и обеща инициативата и изпълнителят да бъдат представени на 7 май.

Според него е задължение на опозицията да гарантира правото на хората да гласуват свободно, а изборните резултати да бъдат честни. „Защо Борисов се страхува от паралелно преброяване,” попита още лидерът на БСП и призова за прозрачност, след като ЦИК отказа достъп до кода на софтуера за преброяване.

Нов анализ на стария проект

Въпреки декларациите на БСП да поднови строителството на втората атомна централа в Белене, което беше спряно от кабинета „Борисов”, днес Сергей Станишев изрази съгласие с номинирания за премиер Пламен Орешарски, според когото е необходим нов анализ на АЕЦ „Белене”.

„Все пак са пропуснати четири години и трябва да се види актуализация на цената, как се е отразила инфлацията и да се търси нов инвеститор. Това не е лесен проект. Никой не е казал, че след тези поражения, които Борисов нанесе, рестартът на проекта ще е лесен и автоматичен, въпреки че той вече има всички одобрения,” заяви Сергей Станишев. Според него отговорното задължение към гражданите задължава „да се разсеят всички митологеми и лъжи, насаждани от пропагандата на ГЕРБ”.

Лидерът на БСП бе категоричен, че България ще има нужда от нови мощности в бъдеще. „В годините на управлението на ГЕРБ индустриалната консумация, за икономически нужди намаля с 40%. В такава реалност ли искаме да живеем обаче,” попита той.

„Въпросът е дали искаме този модел да се възпроизвежда, или да развиваме България. Затова ние се ангажираме с 10 г. програма за реиндустриализация на страната, за да бъдем конкурентна икономика, която създава работни места и изнася,” категоричен бе Станишев.

Европейска подкрепа за българските социалисти

Сергей Станишев благодари за подкрепата на цялото ръководство на Групата на социалистите и демократите, начело с председателя им в Европарламента Ханес Свобода, които проведоха свое заседание в София и подкрепиха предизборната кампания на БСП.

„Подкрепата, която получавам от Групата на социалистите и демократите, ме обнадеждава не само да спечелим изборите, но и да управляваме с ясна програма, за да започнем да променяме страната,” коментира той.

Ханес Свобода критикува предишното правителство за мерките за строги икономии и изрази надежда следващото да постави като приоритет създаването на работни места и икономически растеж. „Необходима е и ефективна борба за справяне с младежката безработица, трябва да има и активна борба срещу бедността,” призова Ханес Свобода и изрази подкрепата си за членството на България в Шенген.