Секретарят на Националния съвет на БСП Кристиан Вигенин заподозря опит за осуетяване на паралелното преброяване на бюлетините на изборите в желанието на ГЕРБ да се включи в инициативата, заявено от лидера Бойко Борисов във вторник.

„ГЕРБ иска да участва в паралелното преброяване, за да предотврати евентуално непризнаване на изборите,” пише Вигенин в писмо в отговор на искането на ГЕРБ също да участва.

БСП уточнява, че между партиите, подкрепящи тази инициатива, и партия ГЕРБ има „важно принципно различие”. „БСП, ДПС, ДСБ, „Атака” и Движение „България на гражданите” са обединени около идеята да гарантират, че крайният резултат ще отрази реално подадените гласове. Различната мотивация и прозиращият опит да се омаловажи или осуети инициативата правят сами невъзможно включването на ГЕРБ,” категоричен е Кристиан Вигенин.

Подробности за инициативата участниците ще съобщят след Великденските празници, информира председателят на БСП във вторник. По всяка вероятност паралелното преброяване ще бъде възложено на австрийска фирма, а представители на петте партии ще покрият територията на цялата страна в опит да упражнят контрол срещу евентуални опити за манипулация на вота.

„ГЕРБ пропусна много възможности да се докаже като демократична партия, загрижена за честността на вота. Тези възможности бяха свързани с приемането на Изборния кодекс и отхвърлените предложения на опозицията, както и невъведените препоръки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). След това много възможности бяха пропуснати в решенията на контролираната персонално от Фидосова и Цветанов квота на ГЕРБ, доминираща в ЦИК,” посочват от БСП.

Левицата упреква опонентите си от ГЕРБ, че са установили пълен контрол над Районните избирателни комисии (РИК). „Освен това областните управители и директорите на Областни дирекции на МВР са под задкулисното ръководство на Цветан Цветанов,” допълват социалистите.

От БСП все пак препоръчват на ГЕРБ „няколко прости неща”, с които да промени политиката си и да допринесе за провеждането на честни и свободни избори. Според левицата ГЕРБ най-напред трябва да „спре незабавно масовото купуване или подготовка за купуване на гласове”, както и „натиска върху служители в администрацията и заплахите срещу фирми да принудят своите служители да гласуват за ГЕРБ” и „принуждаването на служители в местната администрация да участват в предизборните прояви на ГЕРБ”.

От БСП препоръчват на опонентите си още да спрат със „злоупотребата с програмите за временна заетост”. Социалистите не пропускат и настояването си за публикуване на програмния код на софтуера за обработка на резултатите от изборите.

„И най-сетне – ГЕРБ да има куража да отстрани Цветан Цветанов поне като ръководител на Предизборния щаб на ГЕРБ, защото самото му присъствие в процеса хвърля дебела сянка над демократичните устои на държавата,” завършват препоръките на БСП.

Червените декларират, че ако ГЕРБ изпълни всички тези условия, тя „ще стане част от привързаните към ценностите на демокрацията партии”.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС