Инициативен комитет в Бургас издига за депутат Октай Енимехмедов, който нападна лидера на ДПС Ахмед Доган с газов пистолет по време на Осмата национална конференция на партията в НДК на 19 януари.

Дръзкото нападение стана пред погледите на служителите на НСО, които охраняваха Доган, но не успяха да го предотвратят. То беше запечатано на десетки телевизионни камери.

След като пистолетът му засече, младежът бе свален на земята от няколко делегати, които му нанесоха жесток побой.

Идеята Октай Енимехмедов да бъде издигнат за народен представител е на негови съседи в бургаския квартал „Славейков". Неточност в документите е попречила на Инициативния комитет да се регистрира в събота, но пропуските са несъществени и отстраними, съобщиха за bTV от Районната избирателна комисия в морския град.

Крайният срок за регистрацията е до 17:00 часа днес. Ако тя е успешна, привържениците на Октай трябва да внесат 5000 подписа за издигането му като независим депутат. 25-годишният студент във ВИАС е в ареста с постоянна мярка за задържане под стража.

В края на януари той не успя да убеди магистратите, че не е "заплаха за обществото", което беше аргументът му да поиска по-лека мярка - домашен арест. „Живеем в демократична страна, в която всеки има право на мнение. Не смятам, че съм заплаха за обществото, нямам намерение да извършвам друго престъпление”, заяви Енимехмедов пред съдебния състав, но това не беше достатъчно да промени мнението на магистратите. 

Той призна, че единственото, за което съжалява, е техническата неизправност на оръжието му. Енимехмедов обясни още, че е насочил пистолета към Доган не с цел да го убива, а само да го сплаши.

Ако регистрацията на Октай Енимехмедов за изборите е успешна, това означава, че съдът ще трябва да го пусне от следствения арест.

25-годишният бургазлия не е първият задържан под стража, който се опитва да стане законотворец. През 2009 г. безследно изчезналите в последствие дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов се впуснаха в парламентарните избори, като така смениха анцузите, с които пребиваваха в затвора, с кандидатдепутатски костюми. Те все пак не успяха да „украсят” разпуснатия вече парламент, но си върнаха свободата.

Към онзи момент същия ход предприе и Златомир Иванов-Баретата, който бе в средата на близо двугодишния си затворнически период. Инициативният комитет, който стоеше зад издигането му за депутат, обаче не успя да изпълни критериите за регистрацията му и той не участва в изборите.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС