Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е поръчал убийството на Бойко Борисов. Изключително сериозното обвинение бе хвърлено в парламента именно от Борисов минута след като депутатите гласуваха оставката му.

"Надявам се спекулациите да приключат, ние сме били винаги хората на реда. Всякакви приказки да се ходи на "Позитано" или пред каквато и да е друга централа са долни провокации, които по никакъв начин не трябва да се допускат", започна Борисов. След това се обърна към Христо Бисеров от ДПС.

„Досега съм си мълчал, но моля в дните, които остават на парламента, да направите една комисия, да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил официално от партньорска разунавателна централа, в която те уведомяват точно когато вие тука правихте една комисия (в края на мандата на предишното Народно събрание Христо Бисеров оглавяваше комисия, която се занимаваше с престоя на сръбския мафиот Сретан Йосич в България – бел.ред), че се подготвя атентат по мен. Официален документ. Разбира се не за размножаване, не за разпространяване".

Бел. ред. - Директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров по-късно днес заяви, че от 26 януари 2012 г. до този момент при него не са постъпвали такива сигнали. "В миналото може и да има. Ще проверя", заяви той.

Димитров допълни още, че дори и да има информация за заплахи, няма да коментира, защото това е класифицирана информация.

"Понеже вие минахте границите, искам да знаят хората и там в този документ се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган", обяви Борисов.

"В официалния документ, в официалния документ, г-н Местан, моля ви, защото към вас имам уважение като политик, излъчете вие комисия, отидете, проверете автентичността на този документ в нашата разузнавателна служба. Това е по време на вашето управление точно между изборите в тези два месеца. Досега си мълчах, но след като Бисеров си позволява такива клевети по мой адрес, когато съм заложил здравето и живота си да ги излова и да ги екстрадирам да ми прехвърляш такава глупост - няма жал", заяви експремиерът.

"Затова вие излъчете депутати и отидете... и ако там не пише така, ако там не пише така – в този момент от залата се чуват възгласи -... Аз не съм страшен, страшни са тия дето ме поръчват. Тези са страшни. И вярвайте, че са много страшни. Затова никой 4 години не смееше да ги залови и екстрадира. И за мене действително е заплаха това. Но там е написано. Да не си губим времето".

"Г-н Местан, моля ви лично вие определете една комисия и отидете и го прочетете. Благодаря на всички, които са ни подкрепяли и на тези, които не са ни подкрепяли... И ви моля всички да опитаме да запазим и гражданския мир и нормалната работа на държавата през двата, трите месеца или колкото решите там. Аз лично вас не искам да ви слушам”, заяви Борисов на висок глас, след което отиде да се „изкъпе в любовта” на почитателите си пред парламента.

„Лале”

Трябва да се уточни, че преди Борисов да се появи изненадващо в парламента и да обвини Доган в поръчителство на убийството му, Христо Бисеров припомни, че Борисов е призоваван като свидетел в Белград по делото срещу Сретан Йосич, който минава за един от най-едрите наркотрафиканти в Европа. Действително Борисов имаше призовка от сръбската прокуратура, по силата на която трябваше да се яви в съда в Белград през октомври 2009 г. По това време обаче Борисов вече бе премиер и с този мотив отказа да се яви на делото.

„Досега Борисов не можеше да даде показания, защото беше министър-председател, сега вече е само лицето Бойко Методиев Борисов и ще трябва да отиде”, продължи Бисеров преди появяването на Борисов в парламента.

След като чу обвиненията на премиера в оставка, Бисеров призова МВР да разсекрети папката „Лале”, за да се види как един представител на подземния свят, разстрелян преди няколко години, казва: „Бойко взе парите”. Към „подземния бос” и „парите” ще се върнем след малко.

Непроверени твърдения?

„ДПС е партия, която издига в култ гражданския мир в страната, издигайки мира по-високо от всякакви пристрастия” , заяви председателят на ДПС Лютви Местан в НС, докато Борисов се радваше на множеството пред парламента.

"Дано не се окаже, че премиерът представя като завършен факт нечии предположения и то – непроверени”, добави Местан. Той заяви, че ще направят проверка по изнесената информация. „Ако се окаже, че премиерът представя като факт нечии предположения ще понесе много тежка отговорност”, подчерта лидерът на ДПС.

Трактори вместо танкове

Той добави, че избирателите на ДПС ще бъдат на висотата на гражданската си зрелост и ще дадат своя принос тези избори да се проведат в спокойна среда. „Тази спокойна среда е вашият ужас, защото в спокойна среда ще загубите изборите, затова днес докарахте пред парламента държавните служители, докарахте вместо танкове - трактори, за да нагнетите напрежение, за да предизвикате граждански конфликт. Няма да ви се случи", заяви още Местан.

„Свидетели сме на едно активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм”, каза още той, протестирайки „срещу опита ритуално да се злепостави един политик – "д-р Ахмед Доган, който получи легитимност не само в България, а и в цяла Европа като архитекта на българския етнически модел”.

„Ако обвиненията на премиера бяха действителни, те отдавна да бяха огласени и съответно да бъдат предприети действия”, каза Местан.

Разбрал преди 15 дни

Малко по-късно Борисов заяви пред „Фокус”, че сега огласявал тази информация за заплахите, защото правителството вече е в оставка.

„Преди петнайсетина дни новият началник на разузнаването (Драгомир Димитров) ме запозна с документ, който съдържа информация за заплахите, отправени към мен”, каза пред агенцията Борисов.

„По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба за охрана (НСО) е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители. Едва преди 15 дни успях да се запозная с тази част на материала и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка. Затова неслучайно предложих на Лютви Местан да отиде лично да го прочете, и да се запознае със съдържанието на информацията”, каза Борисов.

Един добре претоплен ченгеджийски „гейт”

Комисията, която Христо Бисеров оглави в края на мандата на Тройната коалиция трябваше да проучи престоя на „балканския крал на кокаина” Сретан Йосич в България и бил е закрилян от родните служби. Повод да се сформира комисията бе твърдението на Йосич пред белградски съд, че в България се ползвал със защитата на Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов.

Йосич бе екстрадиран от България по искане на Холандия. По това време главен секретар на МВР бе Бойко Борисов, а сърбинът се издирваше из целия свят.

Комисията бе създадена по инициатива на управляващите от тройната коалиция и за всички бе ясно, че целта й е да злепостави софийския кмет и главен претендент за премиер тогава Бойко Борисов.

На 24 април 2009 г. в парламента Христо Бисеров изнесе пред медиите съдържанието на засечен със специални разузнавателни средства разговор на „български подземен бос” ден преди задържането на сърбина в центъра са София. Тогава Бисеров заяви, че в разговора въпросният човек казва репликата „Бойко взе парите”.

“Не знаем кой е Бойко, какви са тези пари, но думите са казани ден преди арестуването на Сретен Йосич и материалите от този разговор са именно по делото на Сретен Йосич”, добави тогава Бисеров. Той не уточни кой е „подземният бос” и с кого е воден разговорът. Неофициално обаче още на следващия ден изтече информацията, че „босът” е сикаджията Милчо Бонев – Бай Милев, показно разстрелян няколко години по-късно.

Освен това тогава стана ясно, че репликата „Бойко взе парите” си има и продължение и то е „Не стигнаха до варненеца”. Също неофициално в близки до управляващите по това време медии се появи и уточнение кой е варненеца, а именно – Никола Филчев.

Тук трябва да се отбележи, ако случайно някой е забравил, че Борисов многократно се е хвалил, че именно той е намерил и арестувал Йосич в България.

От оповестените от Бисеров през 2009 г. данни обаче става ясно, че цялата операция по задържането на сърбина в страната ни е реализирана от холандските и австрийските служби.

В крайна сметка комисията на Бисеров не постигна целта си – да дискредитира Борисов до степен, в която резултатите от изборите няма да му позволят да сформира правителство.

Впрочем докато вървеше делото „Килърите” на първа инстанция подсъдимият Янко Попов - Туцо, за когото се знае, че е бил изключително близък до Бай Миле, пред съда заяви, че е присъствал на срещи между Бойко Борисов и Сретан Йосич на Боровец.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали