"България на гражданите" няма да участва в служебно
правителство. Това заяви пред български журналисти в Брюксел ръководителят на политическата организация Меглена Кунева. При това напрежение от протестите в България оставката на Министерския съвет беше единственият правилен ход, коментира тя.

Ето и цялото изявление на Кунева, предадено от кореспондент на bTV:

Очаквано ли беше решението за оставка?

При така стеклото се напрежение и протестите, това беше единственият правилен ход Защо обаче толкова дълго време не беше чут никой в България? Защо не беше направено през последните 3 години? Ето това бе злонамерено, лошо и некомпетентно управление.

Какво следва? Служебен кабинет?

Смятаме, че трябва да се състави служебен кабинет. Смятаме, че няма легитимност, за да може парламентът да понесе тази тежест, така че по-добре е да се направи служебно правителство. Да, аз знаех, че така ще стане още по време на президентската кампания и го казвах - че е изтощена политическата почва и трябва да нахлуе гражданското общество. Призовавам партиите да се откажат и по-бързо да извървят тази процедура. Формално да направят отказ, да се състави служебно правителство, което има една единствена цел - да подготви честни избори, пред очите на всички ни, и двете големи партии - БСП и ГЕРБ, знаят какво правеха на предишни избори. Помним кадрите, помним препоръките на ОСС. Президентът трябва да понесе отговорността за правителство, което да осигури честни избори.

Бихте ли участвали в служебно правителство?

Не. Това е категорично позицията на „България на гражданите”. Служебното правителство трябва да бъде съставено от хора, които нямат връзка с партиите и то трябва да има за единствена цел да осигури честни избори. Част от причините за станалото е непрекъсната огромна лъжа през години за изкупуване на гласове и цели комисии, вземани като заложници. И естествено в един момент хората престават да вярват.

Не рискуваме ли нестабилност и застой на държавата от месеци?

Разбира се, че рискуваме, но каква е алтернативата? Ето, днес трябва да дадат. Имахме моноидейно правителство, което мислеше, че само с магистрали може да направи мили очи на хората, а ни лиши от премерен бюджет. Ние ще вземем облигации, но кой ще плаща лихвите? Риск има, но той е по-малък от това да стане правителство, в което хората нямат доверие. Това сме го виждали по времето на Жан Виденов и- тогава Жан Виденов, и сега Борисов, трябва да вземе решение да успокои хората.

Очаквате ли утре парламентът да не приеме оставката на правителството?

Не искам да гадая, имат мнозинство, скрито и явно, формално, неформално. Нека да си понесат отговорността пред очите на всички. Можем за броени секунди да се съберем през интернет или медии. Трудно това достига до съзнанието на партийните хора.

Може би демонстрантите не са искали да си отиде. Хората оставка или мерки искаха?

300 000 безработни, и 100 000 изчезнали малки и средни предприятия. Непоносимо един от най-големите недостатъци на ГЕРБ е, че успя да убеди хората, че дясно означава несоциално и остави цялото това поле на Дянков. Аз няма да го допусна. В държава, където над 50% от хората са бедни, да, аз смятам, че частното предприемачество ще изведе страната на нов път. Не може да не мислим за тази удивителна бедност. Ние не можем да лишаваме от глас хората и да ги убеждаваме в динамиката на пазара - да не видим, че не може да си плащат сметките за ток, а токът е универсална услуга. Никой не може да бъде лишен от ток, защото не може да си плати сметката.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали