Осем нови народни представители - шестима от левицата и двама от ДПС, влизат в парламента. Те ще трябва да заемат местата на избраните в сряда за министри в новото правителство с премиер Пламен Орешарски.

Самият Орешарски ще освободи една от депутатските банки в Народно събрание, като на негово място ще влезе следващият от варненската листа на Коалиция за България. Още едно място в същата листа на левицата ще освободи избраната за депутат отново от Варна - Анелия Клисарова, която се закле като нов министър на образованието и науката, предаде БГНЕС.

След избора на премиера Пламен Орешарски и на Анелия Клисарова следващи във варненската листа на левицата, които би трябвало да се закълнат като депутати са икономистът Георги Андреев, бивш кмет от БСП на община Ветрино и председателят на БСП-Аксаково Георги Борисов.

На мястото на избрания за министър на отбраната Ангел Найденов от Перник в Народното събрание трябва да влезе според подредбата на листата на БСП Евдокия Асенова.

Депутатът Петър Чобанов, който днес се закле като министър на финансите ще освободи едно депутатско място от листата на левицата в Пловдив-град, където следващият е 35-годишният строителен инженер Калин Милчев.

На мястото на новоизбрания министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от хасковската листа на БСП трябва да влезе Жара Пенева-Георгиева, магистър банков мениджмънт.

Директорът на АГ-болница "Шейново", която пое поста здравен министър, Таня Андреева също освобождава депутатско място в групата на левицата. На мястото й от листата на Коалиция за България в 25-ти столичен избирателен район ще трябва да влезе проф. Методи Костадинов с трудове в областта на аграрната наука, селското стопанство и екологията.

Двама нови депутати ще попълнят и групата на ДПС след избора на Хасан Адемов за социален министър и на Искра Михайлова за министър на околната среда и водите. На мястото на Адемов от разградската листа на движението трябва да влезе Хами Хамиев - зам.-кмет на община Разград. Искра Михайлова, която влезе в 42-то Народно събрание втора в листата на ДПС след Делян Пеевски, ще отстъпи депутатско място на следващия - Сергей Кичиков, общински съветник на ДПС във Велинград.

Промяна се очаква и в състава на евродепутатите, след като Кристиян Вигенин стана външен министър. Следваща в листата на левицата на последните евроизбори беше Маруся Любчева. Тя беше депутат от левицата в 40-тото НС и след това за две години евродепутат до изборите за членове на ЕП през 2009-та.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа