Конституционните промени, с които Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии не могат да се направят без Велико народно събрание, като освен това целят назначаване на близки до Иван Костов хора в кадровия орган. Това заявява в интервю за БГНЕС бившият главен прокурор Никола Филчев.

По думите му „отявлените костовисти” „ще почнат да се размножават, ще назначат нови председатели на районни, окръжни и апелативни съдилища, също и нови районни, окръжни и апелативни прокурори - всичките верни съпартийци. И така ще се стигне до председателите на Върховните съдилища и заветната цел – да бъде съборен главния прокурор Цацаров”.

Защо не може да стане

Филчев подробно коментира практиката на Конституционния съд, според която ВНС се свиква при промени във формата на държавно управление, което включва и органите на съдебна власт.

„Конституцията вече не може да регулира обществените отношения сама. Тя трябва да се прилага със смисъла, който й придава решението на КС”, отбелязва той.

Запитан дали все пак промените са целесъобразни, бившият обвинител №1 отговаря отрицателно. По думите му на практика съдебният съвет се премахва и се създават два нови конституционни органа – прокурорска и съдийска колегии.

Никола Филчев пита и защо ВСС ще продължава да избира председатели на върховните съдилища и главен прокурор, при положение, че логиката на законопроекта предполага това да става в съответните колегии.

Той изразява мнение, че вътре в двете „камари” съдиите и прокурорите ще са по-зависими от, съответно, председателя на Върховния касационен съд и главния прокурор (макар само последният по закон да е началник на всички свои подчинени – б.р.).

Освен това, според Филчев, ВСС в момента е „една общност на висши съдии, прокурори, следователи, учени, адвокати и други „юристи с високи професионални и нравствени качества”, докато след разделянето това няма да бъде така.

Лош роман за прокуратурата

Бившият главен прокурор напоително коментира сблъсъците си с Иван Костов по времето, когато е бил начело на държавното обвинение.

„Сега нещата се повтарят. Една организирана група костовистчета води подла кампания срещу главния прокурор Цацаров. Начело е „мъжкарят” Радан Кънев. Другите „мъжаги” не искам да ги споменавам от неудобство пред публиката”, заявява Филчев.

Той атакува и правосъдния министър: „Двуличният министър Христо Иванов е обсебен от мисълта да се бори с прокуратурата и мечтае да пише лош роман за прокуратурата. По-скоро прокуратурата ще напише няколко странички за него, както подочувам. Той е не само смешен, но става вреден за държавността”.

В края на интервюто бившият главен прокурор казва и няколко добри думи за премиера Бойко Борисов: „Ясно и публично каза какво иска – бързо и ефективно правосъдие. Справедливост, която да стигне до всеки човек. Той препоръча да се усъвършенстват и процесуалните закони, които регулират наказателните и гражданските дела. Той поиска още да се засили контрола върху магистратите за спазване на закона”.

Според Филчев, с думите „И без петел ще съмне” Борисов е визирал „Организираната група на „мъжкарите”-реформатори, предвождани от Радан Кънев”.

  • "Правосъдие за всеки": Захариева няма време и комфорт
  • Борисов: Захариева и Иванов да се захващат за работа
  • Екипът на Христо Иванов отчете 20 години напредък за 1
  • Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства готова за правосъден министър
  • Бъчварова очаква "анекс" към коалицията догодина
  • Пореден протест в подкрепа на съдебната реформа (СНИМКИ)
  • Дискусията за реформата влезе в съдебните зали
  • Румен Петков не вижда смисъл от конституционните промени
  • Национален ден на отворените врати в съда