Ще избера момент към края на месеца – такъв бе краткият отговор на Пламен Орешарски на въпроса, вълнуващ цяла България – кога ще подаде оставка. Премиерът обаче подчерта притеснение по повод техническата част от гласуването на оттеглянето му – не знаело дали ще има кворум, когато сдава мандата.

„Друго не ме притеснява. Но това действително е притеснително - дали ще се събере кворум”, коментира министър-председателят.

Той обаче увери, че ще остави стабилна банковата система в държавата, след като си тръгне от ръководния пост - нямало изтичане на ликвидност от нито една банка. Това бе дебело подчертано от Орешарски, според когото „в последните два дни бяхме свидетели на много спасители на банковата система, в това число от средите на тези, които в последната седмица усърдно я дестабилизираха”.

„Буферът, който Министерство на финансите осигури, или по-скоро първият транш на буфера от милиард и 200, е неизразходван. Така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването. Банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и всичко, което сме твърдели в последните години, е така. Тоест всички български банки в момента са много добре ликвидни и дори своеобразния стрес тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показа, че банките издържаха със собствени ресурси. А буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят”, поясни министър-председателят.

По отношение на одобрената от ЕК държавна помощ в размер на 3,3 млрд. лева, той уточни, че това не са пари на Европа, а е одобрение на държавна помощ, която българското правителство би оказало на банките. „Към настоящият момент не е изразходван нито един лев”, каза още Орешарски.

Според него КТБ е била "изтървана". „По отношение на КТБ случаят е доста различен, очаквам докладите на одиторите. Предварителните данни показват доста по-различна структура на банка, отколкото на останалите”, допълни финансистът.

Той подкрепял силно законопроектът на Йордан Цонев от ДПС – по предложение на БНБ да се въведе затвор за слуховете срещу банки. Причината – „по отношение на банковата сфера не може да си позволим шеги и закачи”.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство