Затвор за разпространение на невярна информация за банка. Такава санкция да бъде включена в Наказателния кодекс предлага Българската народна банка (БНБ). Мярката е в отговор на напрежението в банковата система у нас през последните дни, предизвикано от масовото разпространение на спекулативна информация за стабилността на отделни банки до техни клиенти – чрез смс-и и имейли.

След като вече задействаха ДАНС, МВР и прокуратурата по случая – с акции, които завършиха с редица арести на заподозрени за пращане на лъжлива информация лица, от БНБ този път предлагат законови реформи за противовес на този вид престъпление.

От пресцентъра на банката информираха, че до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев е било изпратено следното предложение: „който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години; (2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева”.

Предложеното допълнение към Наказателния кодекс е в съответствие и с представената в неделя от Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при президента.