Трима души са задържани в неделя сутрин в София заради това, че чрез имейли, SMS-и и телефонни обаждания са разпространявали сред граждани от цялата страна информация, уронваща престижа на банките и целяща дестабилизация на банковата система. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. По-късно към тях бяха добавени още двама. Така арестуваните с тези от събота стават 7 души.

Втората "порция" арестувани са двама български граждани. Установено е, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".

От офис на територията на София са иззети компютри. Установена е връзка между лицата и задържаните по-рано в столицата.

Междувременно хванатият вчера Венцислав Ангелов Чикагото беше освободен. В 16.15 ч. той си тръгна от русенското следствие, след като вчера бе докаран от спецполицаи по подозрение за участие в подриването на банковата система у нас. Обвинение към русенеца не е било повдигнато.

Венцислав Ангелов обясни пред медиите, че е подписал предупредителен протокол да не публикува във фейсбук информация, която би уронила престижа на банките. Чикагото възнамерява още в понеделник да пусне жалба до главния прокурор срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като според него именно Борисов с изказванията си действа в ущърб на банковата система. Ангелов поиска обяснения от вътрешния министър Цветлин Йовчев за начина, по който е бил задържан. След консултация с адвокатите си ще реши дали да си търси правата във връзка с ареста.

Към арестите в цялата страна се стигна след спешна среща в ДАНС между шефа на агенцията Владимир Писанчев, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. Тримата обсъдиха при закрити врата мерки за противодействие на лицата, правещи опити за дестабилизация на сигурността на отделни банки у нас.

Става въпрос за злонамерената „кампания” чрез мобилни съобщения и имейли, за която сигнализира БНБ и която доведе до паника сред стотици банкови вложители.

Сигнал срещу Борисов?

Междувременно на откритите преди ден от ДАНС телефони и имейл за сигнали на граждани е подаден такъв срещу Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

През последната седмица експремиерът многократно повтаря, че държавата е фалирала и че има нужда от намесата на МВФ. БНБ преди ден призова политиците да се държат разумно, а всички финансови експерти твърдят, че в страната няма банкова криза.

Дежурни на опашка

От тази сутрин се провежда масирана акция за задържането на десетки лица, които в петък участвали в създаването на опашки пред няколко банки в столицата, предаде БГНЕС. Съвместната акция е по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров и на директора на ДАНС Владимир Писанчев.

Службите имат точна информация, че в петък едни и същи лица са се редили многократно на опашки пред банки без дори да имат влогове в съответната финансова институция. Единственото нещо, което те са правили като дойде техния ред е да питат какъв е лихвения процент и кога е удобно да си открият банкова сметка.

Част от тях са повтаряли тези действия по няколко пъти в една и съща банка. Службите разполагат със записи от охранителните камери пред клоновете на банките, на които се виждат лицата на участващите в опашките хора. От службите уточниха, че в тази акция са участвали и два сайта.
 

Телефонната линия за сигнали на граждани, получили съобщения – SMS или имейл, с негативна информация за състоянието на български банки, е следната: тел. 866 22 11 и тел. 814 70 95. Сигнали се приемат и на електронната поща на ДАНС: [email protected].