Уверения в светлото бъдеще на проекта "Южен поток" и заявка за по-добро сътрудничество между България и Русия посрещнаха външния министър на Федерацията Сергей Лавров на посещението му в София.

Единствено изключение се оказа срещата му с президента Росен Плевнелиев, който се обяви за подобряване на енергийната ефективност и Европа без "разделителни линии".

В защита на тръбата

Проектът за газопровод „Южен поток” е един от най-важните на наша територия. Това подчерта премиерът Пламен Орешарски на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи правителствената пресслужба.

"Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък", каза министър-председателят на първия дипломат на Кремъл, пристигнал на визита у нас.

Орешарски посочи, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България. Брюксел смята, че тръбата нарушава разпоредбите на Третия енергиен пакет, а много европейски политици поставят проекта и в контекста на сложните руско-украински отношения.

Освен това, Реформаторският блок показа документи, от които се разбира, че компания на руската „Газпром” е участвала в изработката на законови промени, с които част от „Южен поток” се изважда от европейското законодателство

"Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети", каза министър-председателят.

"Европейският съюз има право да въвежда всякакви правила, но на базата на международните правила тези права не могат да се въвеждат със задна дата. Тези проекти могат да се разглеждат извън действащото законодателство на Европейския съюз.Надяваме се да има общ стандарт за "Южен поток", всичко може да се реши, стига да не се политизира въпросът", коментира Лавров след следващата си среща - с външния министър Кристиан Вигенин.

Самият Вигенин също увери първия дипломат на Кремъл, че България е "за" газовия проект.

Руският първи дипломат категорично отказа да говори за отстъпки в реализирането на проекта и даде пример с други изключения, които Европейската комисия е правила по отношение на Трансадриатическия газопровод, например.

По-рано днес от Реформаторския блок обясниха, че посещението на Лавров е причината правителството Орешарски още да не е подало оставка: "Имаме данни, че се подготвя смяна на един от участниците в Консорциума по проекта "Южен поток" и подписване на допълнителни документи".

Братска дружба и много поздрави от Кремъл

Орешарски приветства руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите.

За двустранните търговско-икономически отношения, премиерът посочи: „Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни".

Лавров и Орешарски не пропуснаха и темата „Украйна”, като от правителствения пресцентър цитират изразената от министър-председателя готовност България да подкрепи дипломатическите усилия за решаването на кризата в бившата съветска република.

„Лавров предаде на премиера Орешарски поздрави от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. В обобщение на изразените в разговора мнения той посочи, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени”, пише в края на съобщението от МС.

Малко по-различен тон от "Донудков" 2

Официалната информация на президентската администрация за срещата на Росен Плевнелиев и Сергей Лавров поставя акцента върху историческата и културна близост между двете страни.

Едва в последните два абзаца се споменават енергетиката и украинската криза. "България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно „Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство", е отбелязал държавният глава.

Той е подчертал подкрепата си за повишаването на енергийната ефективност в страната, с което ще се намалят значително разходите за електроенергия на българските граждани и бизнеса. Тази гледна точка на Плевнелиев е в пряк сблъсък с популярното у нас гледище, че основният път за сваляне на сметките е чрез поевтиняване на суровините.

По темата "Украйна" тонът на Плевнелиев също се различава от този на останалите домакини на Сергей Лавров през днешния ден: „Всяка страна има суверенното право сама да определя своето бъдеще. Не трябва да се връщаме към политики от миналото, които подкопават доверието, разделят света на „велики сили“ и „периферия“ и водят до създаването на нови разделителни линии“.