Номинираният за премиер Пламен Орешарски има амбицията да прекъсне четиригодишните цикли, при които реформите в държавата започват отначало с идването на нова власт.

„Искаме да променим начина на функциониране на властта – тя да бъде по-отворена към институциите на гражданското общество и останалите политически сили,” заяви той след консултация с експерти на партията на Меглена Кунева Движение „България на гражданите”.

Срещите на левицата с извънпарламентарните партии продължават в понеделник с идеята при това управление властта да стане по-отворена към структурите на гражданското общество, които да й бъдат коректив.

Той призна, че разликата в мненията по различни въпроси ще направи диалога труден, но изрази увереност, че „това е пътят, за да прекъснем четиригодишните цикли, в които се развива нашата страна”. „В последните години почваме като че ли наново на всеки четири години,” заяви Орешарски.

От своя страна, Меглена Кунева посочи, че е приела срещата в знак на уважение към институцията на българския парламент. Тя посочи, че партията й отдава изключителна важност на това кои партии ще подкрепят бъдещото правителство, „за да е ясно кой носи отговорност”.

„Нека всяка партия, която ви подкрепя, да застане с лицето си – дали ще е ДПС и „Атака”, или както обеща Борисов - да даде един глас, трябва да е ясно. Най-добрата тактика е всеки да бъде откровен. Професионализмът на партиите в момента е да бъдат откровени.

Много по-добре е да има правителство, избрано от парламента, отколкото служебно правителство,” категорична бе Кунева. „Ние ще бъдем вашата демократична опозиция,” изтъкна тя.

Тя изрази притеснение от изборния резултат, като посочи, че 18% от гласовете били корпоративен вот, а 5% - купен. „Обществото ни се раздели като никога досега на представени и непредставени в парламента. Моето желание е да зависите от избирателите,” обърна се Кунева към Орешарски.

Най-голямото опасение на Кунева, е че при преговорите за евросредствата от следващия програмен период до 2020 г. не е договорена печалбата на нито цент. Подобно изказване направи и лидерът на БСП Сергей Станишев, според когото трябват спешни срещи с работодателите, за да се коригират приоритетите за новия програмен период.

Пламен Орешарски определи като ключови за следващия мандат няколко приоритета: възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството, социална справедливост.

„Виждаме няколко ключови приоритета за следващия мандат – възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството, социална справедливост.
Извели сме краткосрочни, стабилизиращи мерки, които могат да се реализират до края на годината”, заяви Орешарски.

По думите му, най-неотложни са мерките за подпомагане на домакинствата с най-ниски доходи. Кабинетът „Орешарски” предвижда и цялостен преглед на отношението на властта към бизнеса и по-голяма свобода на предприемачеството.

Освен краткосрочните мерки, неговото правителство има и предложения за дългосрочни извън края на четиригодишния мандат, именно за да се прекъсне практиката всяко правителство да започва отначало.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа