Към днешна дата, нямаме бежанска вълна от Сирия. Има увеличение на пресичащите границата хора, които търсят убежище, но все още не може да се говори за масов наплив, който застрашава страната. Това увери Пламен Орешарски на изслушването в парламента във връзка със ситуацията в Сирия.

„Тази година няма как да вземем финансова помощ. Това, на което ще можем да разчитаме, е техническа помощ. За финансова нека говорим на по-късен етап, когато се реализира евентуален негативен сценарий. Още от миналата седмица са предприети засилени мерки за сигурност по границата. Голямото усилие е да не преминават хора нерегламентирано, така че в медицинските центрове да бъдат проверени в нашите служби за сигурност с оглед да не допускаме да влизат елементи, настроени към екстремни действия”, посочи премиерът.

Той обясни, че по отношение на подготовка за евакуация на български граждани в региона – при развитие на евентуален военен сценарий, остров Кипър ще се превърне като пункт за прехвърляне на хора от Европейския съюз. „Никозия има натрупан опит за масова евакуация на граждани. Осъществена е среща на 28 август във връзка с възможностите за транспортиране на българи. Всекидневно имаме информация от посолствата, така че да се опитаме този път да не бъдем изненадани”, посочи още Орешарски.

Финансистът обърна внимание и на икономическите последствия от евентуално влошаване на кризата между Запада и Дамск. Според българския политик може да настъпи повишаване на цените на петрола, като крайният ефект върху икономиката ни ще е негативен.

„На този етап не сме предприели никакви реални стъпки, правим анализи при какви равнища на цените на горивата, какви ще бъдат ефектите и как да преструктурираме разходи. Подготовката е по-скоро аналитична”, допълни министър-председателят.

Неясноти

По-рано заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини премиера в липса на конкретика по най-важната световна тема. „Аз се надявах, че ще има смислен дебат и ще можете да отговорите конкретно. Единствената конкретика, която казахте, беше за границата. Има държави, които искат действия сега и веднага. След 4 месеца ситуацията може да бъде различна. Няма яснота какво се прави. България е подписала международни договори и документи. Има експерти във всяко министерство и те знаят какво може да се направи. Дайте конкретни неща какво сте предприели по всички тези 11 точки. Кой ще управлява и кой ще взима тези решения, когато вие сте в Китай? Ситуацията е толкова динамична”, заяви бившият вътрешен министър.

Неудовлетворение от „липсата на ясна позиция – ще участва ли България във война или не”, изрази и лидерът на „Атака” Волен Сидеров след изслушването на министър-председателя. „Ние чухме няколко пъти, че тази тема е важна, но не чухме позицията. Много нередно е парламентарните групи на БСП и на ДПС да изкажат своята позиция. ГЕРБ също не каза. Президентът трябваше да бъде тук, а отсъства”, коментира Сидеров.

Сидеров, който по-рано в декларация призова властите да обявят пълен неутралитет на страната ни по въпроса с международните действия спрямо сирия, попита директно: „България ще даде ли съучастие, макар и под сурдинка, или ясно ще заяви - България е против всякакво нападение на Сирия? Това трябва се реши политически. Призовавам ви проекторешението, което сме внесли, да бъде придвижено по-бързо и парламентът да вземе решение за неутралитет на България. Призовавам към разум. Колкото може по-рано излезте с позиция. България не трябва да участва. Грешката с Ирак не трябва да се повтаря. Там загинаха и български момчета”.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас