Във всички посоки България се ползва с изключително голям авторитет в момента като правителство, за което благодаря на всички вас, на партиите, които ни подкрепят. Просто, както президентът Оланд каза: „Видя, не отидох в България година и половина докато те нямаше, а сега ще дойда, иначе щеше да се разсърдиш”. Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите си днес, показва стенограмата на правителственото заседание, разпространена от министерски съвет.

„Хората бяха там и слушаха. Тази година и половина загубена за България време е пагубна, да ви кажа. Пагубно време за България, но така или иначе, дори с жеста, който направиха към България – да отворят Лувъра за наша изложба, трябва да ви кажа уникални неща има и невероятен отзвук има там”, казва още министър-председателят.

Той се хвали и с това, че е бил посрещнат много добре освен от президента социалист на Франция Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс, но и от бившия президент Никола Саркози, който спечели местните избори. Допълва и че има „огромно стълпотворение на френски компании, с интерес за инвестиции в България”.

„Хора като Калфин, които са били външни министри и в дипломацията, знаят, че такива жестове не се правят само заради доброто съкровище и това, което имат. Това са политически решения и то на социалистическо правителство, на форлайтера на социалистите в Европа – така както на ЕНП е канцлерът Меркел, така е президентът Оланд за социалистите”, подчертава Борисов.

„Факт е, че всички министри във Франция, където отидоха наши министри, в един ден и понеже беше кратко времето, за се видя и с президента, и с премиера, двамата бяха на срещата с нас и Калфин може да ви каже. С една дума, на всички вас веднага ви дадоха срещи, веднага ви приеха, веднага сработиха, дойдоха в Лувъра”, казва още той.

Премиерът оценява много високо организираната изложба в Лувъра, като отбелязва, че „на времето това е било мечтата на Людмила Живкова – в Лувъра да влезе и да направи изложба”.

„Директорът на Лувъра ни посрещна и ни беше гид и каза пред техните министри, френските, които бяха дошли на откриването, казва: „Това, което е Джокондата, примерно, това тракийско съкровище е съизмеримо и не може да каже кое е по-голямо”, продължава с хвалбите министър-председателят.