Депутатите от ГЕРБ обмислят възможността да внесат вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски” заради провала му в политиката в сектор „Сигурност”. Това обяви депутатът и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева и уточни, че въпросът ще бъде обсъден във вторник.

Причина е назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, както и бързите промени в Закона за ДАНС, извършени без дебати.

„ГЕРБ се противопоставя срещу задкулисието на политиката на кабинета „Орешарски” при неясните правила кой стои зад номинациите на определени кандидатури,” обяви Цачева.

По думите на колегата й Димитър Главчев назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС не е било съгласувано с европейските партньори на България. „Това, което се случи в петък не е изненада, въпреки че беше изнасилване на парламента. Обвиняват ни в това, че не сме участвали в дебат, ние разбрахме за тази точка в 9:00 часа, самото заседание започна в 9:20. Какъв дебат може да се проведе по тази кандидатура”, коментира той.

"Струва си да се замислим дали не се тества прагът на търпимост на обществото. Трябва да бъдем внимателни какво ще е следващото назначение на тази позиция, заяви още Главчев. Планът "Станишев" е също толкова реализируем, колкото планът "Сидеров", смята той.

Според сега действащия правилник вот на недоверие може да се внесе от 1/5 от народните представители – 48, с които парламентарната група на ГЕРБ разполага. За да мине обаче, вотът трябва да бъде подкрепен от 121 депутати. Това означава, че за успех ГЕРБ ще има нужда от гласовете на „Атака” и поне един от БСП или ДПС.

"ГЕРБ няма пръст в организацията на протестите"

Бившият председател на парламента заяви, че ГЕРБ няма участие в организацията на протестите, започнали в петък след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – нещо в което партията на Бойко Борисов бе обвинена неколкократно и от БСП, и от ДПС, и от „Атака”.

„Протестът не е резултат от организирани партийни централи, така както се опитват да внушават политически лидери. Инсинуациите на Волен Сидеров са несъстоятелни. Протестът е резултат от проваления модел на управление на Сергей Станишев, управление, без визия без програма, въпреки че самият кабинет се нарича програмен”, коментира тя.

„Вярно е, че сред протестиращите има привърженици на ГЕРБ, но категорично заявявам, че ГЕРБ няма да яхва справедливия протест на българските граждани”, каза Цачева. Запитана за присъствието на бившия министър на регионалното развитие и сега депутат Лиляна Павлова на протестите, тя заяви "Павлова е български гражданин и има свобода да изрази мнението си, само от нейното присъствие на площада не може да се направи извод, че тя стои в основата на една подобна организация".

Призив за оставка и бързи избори

„Призоваваме Орешарски да подаде оставка, 42-то Народно събрание бързо да приеме поправки в изборното законодателство, предстоят ни предсрочни парламентарни избори”, заяви Цачева.

„Подкрепяме исканията за предсрочни избори, но не приемаме те да бъдат организирани и проведени по сега действащите правила в Изборния кодекс. Поемаме отговорността си за някои несъвършени решения в изборното законодателство, но част от правилата трябва да бъдат изменени, така както хората искат това да се случи”, изтъкна бившият председател на Народното събрание.

Обратно в парламентарна зала

След като преди две седмици от ГЕРБ обявиха, че няма да участват в създаването на законите, тъй като са били обиждани от представители на другите парламентарни групи, Цачева обяви в понеделник, че партията й се връща в пленарна зала, за да започне активна парламентарна дейност по промяна на изборното законодателство.

Във вторник от ГЕРБ ще внесат предложение за създаване на временна парламентарна комисия, която да направи промени в Изборния кодекс. "Ще настояваме да се създаде мандат за гласуващите наши сънародници извън страната, за да не се стига до преразпределение на гласовете им в мандатите на територия на България. Ще настояваме в Изборния кодекс да се запише методиката за отчитане на изборните резултати. Ще настояваме да се възложи на печатницата на БНБ печатането на изборните книжа", съобщи Цачева.

ГЕРБ смятат, че изборните списъци трябва да бъдат прецизирани и че трябва да се запишат ясно правилата за агитация по време на изборната кампания. Според Цачева ако се отиде на избори със сега действащите правила в изборното законодателство, е много вероятно да се повтори конфигурацията в 42-то Народно събрание.

„Трябва да се дадат равни възможности на независимите наравно да участват в предизборната кампания, трябва да се намали изискуемия брой подписи за издигане на независим народен представител и да се намали депозита за независимите кандидати”, добави Цачева и призна "можехме тези промени да ги извършим по време на 41-то Народно събрание". Според нея ГЕРБ не са направили нужните промени в Изборния кодекс поради "политическа недалновидност". „Не предвидихме, че част от правилата, които въведохме в Изборния кодекс, не отговориха на очакванията на хората за промяна”, обясни Цачева.

От ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на министъра на вътрешните работи в парламента във връзка с осигуряването на реда по време на протестите. Според тях е имало бездействие отстрана на някои служители на МВР при груби провокации пред централата на партия Атака. "Недопустима е саморазправата на народни представители от парламентарната група на Атака със свободно изразяващи своята воля български граждани", коментира Цачева.

Три дни след като обявиха позицията си за нуждата от ВНС, представители на ГЕРБ вече не говорят за ВНС и нова Конституция. Цецка Цачева призна, че не смята, че в сегашната ситуация може и трябва да има свикване на Велико Народно събрание. На този етап въпросът не стои сред тези, които имат нужда от краткосрочно решение, уточни тя.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите