Кандидатът на Коалиция за България Пламен Орешарски получи от президента Росен Плевнелиев проучвателен мандат за съставяне на правителство. Държавният глава пожела успех, а номинираният от социалистите обеща да представи състава на своя кабинет в най-кратък срок.

Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев пристигнаха за втори път през деня в президентството, за да се консултират с държавния глава по съставянето на ново правителство на България.

Избързването в процедурите бе изискано от ДПС при консултациите с Плевнелиев. Малко по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от правото да сформира правителство, което се полагаше на партията като първа политическа сила след изборите от 12 май.

Непопулярни мерки

В моята професионална кариера съм преодолял много предизвикателства, днешното обаче е най-голямото, защото засяга съдбата на в българските граждани в следващите години, коментира Орешарски, след като получи мандата. 

"Гражданите очакват от нас, от мен стабилизация и очертаване на пътя за развитие напред. Гарантирам, че ще направя всичко, за да получа доверие и да осъществя необходимите реформи, някои от които не толкова популярни", добяви той .

Лошо наследство

Наясно сме, че поемаме тежка политическа отговорност. Много бих се радвал, ако наследството беше това, което получи Борисов през 2009 година. За съжаление, картината е съвсем различна, започна с видимо доволно изражение Сергей Станишев.

Според него за 4 години Борисов е успял да опразни хазната, да натрупа нови дългове, да доведе хората до мизерия и е поставил икономиката на изкуствено дишане.

„Хората нямат търпение. Това е огромно изпитание и за нашия кандидат и за БСП като партия, която поема отговорността за работата на това правителство. Имаме доста близък анализ с президента на основните сектори – енергетика, здраве, но кризата е обхванала цялата ни държава. Ако бъде избрано правителство на Орешарски, ще стъпва по минно поле с множество капани и скелети в гардероба”, заяви соцлидерът.

Добро управление, почтеност...

Според него е важно да се формира кабинет от хора, които споделят програмните намерения на Орешарски, които имат готовност да носят отговорност и да взимат решения. „Спешни мерки в 3 основни посоки – за хората, за възстановяване на държавността и за фирмите, за да започне промяната. Разглеждам БСП като инструмент за промяна на статуквото. Знам, че има високо недоверие, скептицизъм, висока степен на нетърпение”, добяави Станишев.

Ще имаме и високи изисквания за добро управление, за почтеност, последователност, за да може постепенно хората да се убедят, че не става въпрос за сваляне на една власт и за повторение на друга. Вярвам, че Орешарски с неговите умения е изключително силна кандидатура и може да реализира представената програма.

Пожелания, държавно отношение, партньорство

Пожелавам си много работа в парламента, а не криза, заяви президентът Росен Плевнелиев. В харатерния си стил той обяви, че  важно сега всички политически лидери да покажат държавно отношение, да се обединят около общите за страната проблеми.

"Това да не бъде акт, а ясна заявка за поемане на ангажимент и последователни усилия за преодоляване на кризата. Те ще имат в мое лице естествено партньор. Настоявам – спешността не би следвало да попречи да се обединим и около дългосрочните приоритети на нацията. Днес искам да дам пример, като връча два мандата в един ден. Пожелавам успешни преговори на Орешарски и Станишев за реализиране на мандата. Няма да участвам в договарянето на едно или друго правителство", добяви Плевнелиев. 

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа