Новината, че България има ново правителство, бе отразена от всички водещи световни медии.

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат на издигнатия от БСП икономист Пламен Орешарски за съставяне на правителство, след като ГЕРБ се отказа, се казва в кореспонденциите на всички водещи световни информационни агенции от София.

„Асошиейтед прес” цитира Бойко Борисов, който признава, че партията му няма шанс да състави правителство.

ИТАР-ТАСС се спира на причините, които са принудили бившия премиер Бойко Борисов да се откаже от сформирането на свой кабинет, въпреки че неговата партия ГЕРБ получи най-много места в новото Народно събрание. Причината се състои в това, че след изборите нито една от трите други парламентарно представени политически сили не поиска да направи коалиция с ГЕРБ.

Отказът на ГЕРБ откри пътя за социалистите да съставят кабинет от технократи и да сложат край на политическата безизходица, отбелязва „Ройтерс”.

Агенцията припомня, че всеки пети българин, живее под линията на бедността, а безработица е достигнала най-високото си ниво от осем години насам. По тази причина „България се нуждае от работещо правителство, което да предложи бюджет за 2014 г. и да преговаря за средствата от ЕС до 2021 г.", пише Ройтерс.

АФП пък спира на личността на Пламен Орешарски. Агенцията подчертава, че той е икономист и бивш финансов министър, но също така е безпартиен, който си е поставил за цел да подобри бизнес климата и да насърчи създаването на нови работни места.

Бизнес агенцията „Блумбърг" акцентира върху програмата на кабинета „Орешарски", която има за цел да стимулира икономическия растеж в страната.

„Планът включва възстановяване на данък върху добавената стойност на фирмите при прогнозни разходи от 350 млн. лв. и изплащането на около 100 млн. лв., дължими за обществени поръчки на бизнеса.

Увеличаването на социалните помощи за бедните и семействата с малки деца, което ще изисква общо 7 милиона лева, също е част от плана,” се казва в кореспонденцията на „Блумбърг" от София.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа