В България ще има пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика, заявиха министър - председателят Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин на среща с представители на Европейския парламент, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Членството в Европейския съюз и участието в работата на европейските институции ще продължи да бъде наш основен приоритет. Стремежът ни е да бъдем по-активен участник във формирането на европейските политики", подчерта министър Вигенин.

На срещата премиерът Орешарски представи целите на правителството. Той изтъкна програмния характер на кабинета, в който по думите му доминират експерти. "Предвид настоящата криза, най-голямото предизвикателство за нас в краткосрочен план е възстановяването на икономиката и спечелването отново на инвестиционното доверие", посочи министър-председателят и съобщи, че вече е набелязан широк кръг от мерки за подобряване на бизнес климата. Във фокуса на правителството са малките и средните предприятия и стимулирането на младежката заетост.

Другият приоритет, посочен от българският правителствен ръководител, е борбата с престъпността и укрепването на демокрацията. "Тази цел стана актуална след последния мандат, при който имаше сериозно отстъпление както от демократичните принципи, така и от институционализацията на държавните органи", допълни той. Пламен Орешарски представи и другата ключова задача пред кабинета – установяването на по-голяма солидарност в обществото чрез активни социални политики.

В разговора с евродепутатите беше коментирана и темата за текущите консултации по включването на въоръженото крило на "Хизбулла" в списъка на терористичните организации. Министър Вигенин подчерта, че България участва като предоставя всички необходими доказателства по отношение на атентата в Сарафово.

Той посочи, че е поискал ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от чуждестранните ни партньори, с които работим съвместно по случая, за да представим още по-солидна основа за вземането на консенсусно решение на Европейския съюз. "Нашето правителство ще осъществи пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика", подчерта отново министър-председателят.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа