Бъдещата структура на МВР предстои да бъде определена от депутатите в 42-то Народно събрание, посочи депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков, цитиран от пресцентъра на БСП.

Той е категоричен, че е крайно време да се определи и какви точно са правомощията на МВР и ДАНС.

„Трябва да решим каква структура ще бъде МВР – дали ще се занимава само с полицейски и охранителни функции, дали ще е с акцент битова престъпност,” посочи Червеняков, като увери, че за реформите в сектор „Сигурност” ще се търси максимален консенсус между политическите сили.

Предстои да се реши и съдбата на много звена като Гражданска защита, Противопожарна отбрана и службата за документи за самоличност.

По-рано тази седмица депутатите приеха на първо четене промени в Закона за ДАНС, с които ГДБОП ще бъде извадена от МВР, а новият вътрешен министър Цветлин Йовчев лансира идеята службата СДОТО да се превърне в самостоятелно звено, чийто шеф да се избира от парламента, Младен Червеняков изтъкна, че трябва много внимателно да бъде формулирано и разпределението на функциите в сектор „Сигурност” между НС, МС и президента.

По думите на депутата от левицата, предлаганите от Коалиция за България промени са „стъпка към връщане на държавността в страната след години на лутане в сектора на сигурността”.

Търсенето на консенсус обаче вероятно ще срещне неразбиране от страна на парламентарната група на ГЕРБ. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов упрекна Цветлин Йовчев, че с предложението си за реформа във ведомството изпълнява поръчка за ликвидиране на МВР.

Според Младен Червеняков в момента системата на МВР страда от редица недостатъци, сред които са скандалите с подслушванията и рекета върху бизнеса.

Депутатът обърна внимание, че с предложенията на левицата не се изземат всички правомощия по отношение на дознанието, които има МВР. „Там остават две основни звена, които традиционно са работили в МВР - икономическа и криминална полиция,” допълни Червеняков.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа

Според него в сферата са необходими още Рамков закон за сигурността, Закон за оперативно-издирвателната дейност и Закон за Съвета за сигурност към МС.