Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не очаква да бъде арестуван във връзка със сигналите за незаконно подслушване в МВР при управлението му. „Не смятам, че ще се стигне до такива крайности, макар че всичко, което се случва, е лично – лично от главния прокурор, лично от Делян Пеевски,” коментира зам.-председателят на ГЕРБ в предаването „Тази събота” по bTV.

На въпрос дали смята, че Сотир Цацаров изпълнява политическа поръчка на депутата от ДПС Пеевски, Цветанов отговори лаконично: „Не смятам, че това може да бъде обосновано предположение, но човек може да си помисли нещо”. В подкрепа на тази логика той отново изтъкна аргумента, че „когато говори Пеевски, следва действие на прокуратурата”.

Цветан Цветанов продължава да държи на твърдението си, че Сотир Цацаров е завел Делян Пеевски на среща в кабинета му, въпреки че главният обвинител отрече категорично. „Ще е несериозно да влезем в режим на обяснение по тази тема. Трябва да мине време, за да се разбере истината,” каза Цветанов и приключи коментара по темата.

„Г-н Пеевски може би е искал да подчини поредния човек в неговите схеми. Аз не съм човек, който може да бъде подчинен, аз съм горд с това което съм правил и искам да благодаря на всички служители на МВР,” допълни в заключение бившият вътрешен министър.

„Аз съм невинен”

„Аз съм невинен. Знам какво съм правил, знам, че никога не съм превишавал закона. Всеки говори за незаконни подслушвания, а нито прокуратурата, нито главния прокурор са казали, че има незаконно подслушване,” заяви Цветанов по повод скандала с незаконните подслушвания, избухнал в началото на предизборната кампания след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев до главния прокурор.

„Как си представяте вътрешен министър да разпореди незаконно подслушване?” попита Цветанов, а на въпроса дали разпореждането не е било устно, той попита „Как е възможно някой да твърди подобно нещо?”

„Това, което се прави, е да спазваме закона и вътрешните правила,” заяви още Цветанов и отрече да е имало слаб контрол на използването на специални разузнавателни средства.

По думите му, „прокуратурата свърши услуга на политическите партии, които още се упражняват по темата”, а причините са „политически, но и свързани с организираната престъпност”.

„Смятам, че всички служители в СДОТО, преки ръководители и директори са спазвали закона, когато са изпълнявали задълженията си,” изтъкна още Цветанов.

В отговор на въпрос дали е нареждал подслушването на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, който преди беше шеф на Апелативния съд в Пловдив, Цветанов декларира „Това е несериозно, този въпрос дори не искам да го коментирам. Няма как да се случи това. Как ще се появи свидетел на такова нещо?”

Накрая Цветанов сравни скандала с подслушванията с друг от 2009 г., когато в хода на предизборната кампания се появиха слухове, че жена чака от него бебе, което трябвало да се роди около изборите. „Имаше информация, че някаква е забременяла от мен и около изборите трябваше да се роди някакво дете. В момента ситуацията е „Цветанов има сестра, която е еди си каква, но Цветанов няма сестра”, обрисува той положението си.

Минало и бъдеще на близките в службата

Цветан Цветанов отправи призив когато се „говорят такива неща”, те да бъдат аргументирани. Той сподели, че бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров е приел обвинението за подкуп и престъпление по служба много по тежко от новината за онкологично заболяване, с което се преборил преди години.

„И аз съм объркан от това, което се случва около Цветлин Йовчев. Всеки избира личния си професионалния си живот. Той е избрал да извърши една политическа поръчка за ликвидиране на МВР, която ще доведе до демотивация в състава и намаляване на ефективността на работата,” коментира бившият вътрешен министър намерението на новата власт да извади ГДБОП от МВР.