Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод „Миджур” в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия, а това означава необходимост от по-сериозен контрол. Това заяви в предаването „Тази неделя” министърът на отбраната Николай Ненчев след поредния взрив в склад за боеприпаси в България през последните години. „Изключително съм обезпокоен”, повтори неколкократно той.

Принципал на държавното дружество ВМЗ, чийто склад се взриви в Иганово, е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази огромно притеснение.

„При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.

Сред тях са мините от Горни Лом, за чието унищожение са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета. „Премиерът е изключително съпричастен”, увери Ненчев и допълни, че немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда.

По думите на военния министър, има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност. „Всички 190 000 мини от завод „Миджур” са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно”, коментира Николай Ненчев и настоя, че тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Въпреки че разследването на причините за взривовете в склада на военния завод в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Ненчев потвърди, че обстановката в Иганово и околните населени места вече е спокойна. „Първоначално действително е имало стрес, но вече положението е спокойно, хората са по домовете си, няма основания за повече безпокойство”, обясни той.

Във връзка с критики за политически назначения на експертни позиции във военната индустрия Николай Ненчев изключи такива възможности. „Не допускам, че Божидар Лукарски ще допусне политически назначения. При нас не се случва подобно нещо. Не мога и в най-смелите си мисли, че някой би могъл да си позволи подобно нещо – да назначи хора, които не са подготвени за това”, коментира военният министър.

Той посочи още, че след трагичния инцидент в Горни Лом по заповед на премиера Бойко Борисов е била създадена комисия на най-високо ниво и са проведени разговори в посока на по-сериозен контрол в бранша.

В заключение Николай Ненчев коментира и проверките, назначени във Военномедицинска академия след разследването на bTV „Необяснимо бездействие”. „Проверката приключи, ред е на прокуратурата. Има сериозни нередности, продължаваме да се борим със стари обвързаности и договори”, заяви Николай Ненчев.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Розоберът в Иганово пред провал след новата серия взривове
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Иганово вече е спокойно след сутрешните взривове
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Основна версия за новия взрив в Иганово е саботаж
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)