Основната версия, по която се работи за новите взривове във военните складове край Иганово, е саботаж.

Взривеният производствен цех се намира на повече от километър от склада, който се взриви преди по-малко от месец. Освен това в склада няма ток, не е имало и работници след предишния инцидент и по тази причина няма как да се самовзривят над 500-те термобарични гранати вътре.

Заместник-министър на икономиката Любен Петров заяви, че според него е странно, че взривовете се повтарят, тъй като до мястото не са били допускани лица, освен следствените органи и всичко е било под контрол. Токът е бил спрян, а районът е охраняван.

Районът продължава да е отцепен, има охранители и пожарна. Благодарение на охранителите, които са били край складовете, пожарна кола е могла да влезе веднага след избухването на пожара и да го потуши, като пожарникарите са се евакуирали след началото на взривовете.

Засега са евакуирани само около 70 деца от Иганово, като са подготвени допълнителни автобуси за евакуация на всички жители.

Снимка: БГНЕС

Силният вятър в района не позволи излитането на два хеликоптера, които трябваше да огледат мястото на пожара.

В момента на взривовете складовете на ВМЗ край Иганово са строго охранявана зона, на територията на която все още се извършва разследване. По тази причина служителите от ВМЗ не са били на работните си места.

Снимка: БГНЕС

Убедени, че е саботаж

Анево се намира на около 5 километра от епицентъра на взривовете. Местните хора са категорични, че този път гърмежите са били много по-силни от чутите в нощта на 21 март.

В близката община Сопот са взели предпазни мерки.

„От прозорците да се съберат чинове, легълца в детските градини, за да няма проблем с децата”, обясни кметът Веселин Личев.

Снимка: БГНЕС

Местните хора са убедени, че този път пожарът е умишлено причинен. „Меко казано това състояние е малко странно да се самозапалват такива неща, това е невъзможно според мен”, смята и кметът.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Розоберът в Иганово пред провал след новата серия взривове
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Иганово вече е спокойно след сутрешните взривове
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)
  • Кабинетът забрани вноса на боеприпаси за утилизация