„Аутсайдерът” в кабинета на Бойко Борисов. Такъв образ бе създаден за подалия оставка преди ден финансов министър Симеон Дянков и то директно от премиера, на когото лично се отчиташе в продължение на повече от три години.

Именно финансовият министър бе звеното в правителството, което „изстрелваше” новините за свиване на бюджети, рязане на средства и липса на пари в една или друга сфера. Лошите вести, които обикновено се приемаха със заплахи за протести от засегнатите страни, често превръщаха премиера в „доброто ченге”, което „потушаваше страстите” – часове или дни по-късно.

Споменавал неведнъж, че Дянков не е от обичаните министри, на извънредна пресконференция във вторник Борисов затвърди ролята му на „човека в ъгъла” и сред обществото, и в кабинета:

„Дянков направи много за финансовата дисциплина, за финансовата стабилност. Нямаше обаче никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството, само моята, защото икономиите са мерки, които на никого не харесват - нито на министрите, нито на хората(...) Не беше комуникативен с министрите. Ако някой път ги питате, те ще ви кажат, че за да се срещнат с него, трябваше да дойдат при мен”.

Поддържането на „хладни” отношения между министрите обаче е отдавна заявен стремеж от премиера. В разгара на скандала с изтеклите разговори между шефа на митниците и министъра и зам.-министъра на финансите в началото на 2011 година Борисов коментира:

"Аз не искам от тях да се обичат. Аз искам те (вицепремиерите Цветанов и Дянков и шефът на митниците Танов – бел. ред.) да се мразят, да са скарани, за да е сигурно, че никой, никъде, от тях не може да покровителства нищо. Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Който премиер е имал доверие на всичките си министри, винаги е бил подвеждан”.

Извън липсата на комуникативност между министрите и Дянков, чиято оставка в понеделник бе коментирана от ПГ на ГЕРБ като резултат от личното му „волеизявление”, премиерът посочи още няколко причини за изискването й.

Сред тях бе и тази, за която никой официално не съобщи в понеделник, но медиите изтъкнаха като основна – забавянето на субсидиите за зърнопроизводителите:

„Кое налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите (фермерите заплашваха с масов протест заради забавянето на субсидиите – бел. ред.)? Знаехме, че трябва да платим в края на януари пари, които след месец Брюксел ни ги връща. Не от бюджета, само да ги вземем за месец. Ако днес хората, които протестират(...) Ако до тях бяха и тракторите...”

Министър-председателят заговори и за „брутално писмо” на Дянков до еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, което „наложило” той да праща друго писмо, да каже, че „не е това, което е изпратено”. Какво е било съдържанието му обаче не стана ясно.

Борисов посочи още, че освен министър, който трябва да следи за финансовата дисциплина, Дянков е бил и вицепремиер, който е имал за задача да осигури път за финансов растеж. В това отношение обаче се е справял зле, според премиера.

Министър-председателят се оплака и от липсата на прогрес в изграждането на електронно правителство, за което Дянков отговарял лично пред него.

За оставката имало и лични причини: „Семейството му е в Щатите, постоянно пътува - седмица, седмица, седмица, без него не могат да вземат адекватни решения”.