В една държава когато има герои, значи институциите не си вършат работата. Това каза в студиото на „Нека говорят” бившият дългогодишен директор на Военномедицинска академия и зам.-кмет на София генерал Стоян Тонев.

„В крайна сметка ние сякаш отлагаме проблемите и считаме, че Господ ще ги реши”, посочи той. По думите му за проблемите във Варна се знае от години. Тонев напомни, че тежки свлачища с пострадали хора е имало и по време на социализма. „Както казват компютърджиите, грешката е системна”, посочи столичният зам.-кмет.

Той даде пример с Шуменска и Разградска области, където коритата на реките са разчистени и инфраструктурата е в по-голяма степен готова за бедствия. „После се питаме защо там електоратът гласува компактно”, отбеляза ген. Тонев.

По думите му в случая първо трябва да се ликвидират последиците от трагедията, да се направи всичко възможно тя да не се повтаря и чак тогава да се търсят виновници – но не и последното да се поставя на преден план: „Какво от това, че ще има 3-4 виновни, които ще ги осъдят?”.

Стоян Тонев подчерта, че макар да има риск водата да е изровила незаконни бунища, на този етап няма опасност от избухване на смъртоносни епидемии: „Можем да очакваме епидемия от хепатит А, но мисля, че и това ще бъде предотвратено. Реална опасност няма, все пак не сме Третия свят”.

В София не може да се случи

Зам.-кметът на столицата категорично заяви, че в София бедствие като това във Варна не може да се случи.

Ген. Тонев посочи, че от 2012 г. има мащабна програма за почистване на коритата на реките и предотвратяване на свлачища. В рамките й през първата година са почистени 61 км. от течението на реките, през 2013 г. – 35 км, а за тази година са планирани 50 км, като ще се работи и в подземните им части.

Освен това, преливниците на четирите язовира около София са били почистени.

Зам.-кметът посочи, че за тази година са заделени 800 000 лева от бюджета на общината, заедно с още 200 000 от целеви фонд.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите