Заявил за пореден път убедеността си, че ще се върне в редиците на службите, подсъдимият по делото „Октопод” Алексей Петров нахвърля пред bTV традиционните си разкрития, свързани с политици и лица от съдебната и МВР системата. За пореден път „бомбите” на бившия служител на ДАНС обаче останаха с незапалени фитили, тъй като бяха обяснени с реторични въпроси, основаващи се на лични опит и логика.

Обявил среща между него и бившия земеделски министър, който е разследван по три обвинения, във вторник Петров обясни, че Мирослав Найденов го е търсил като консултант, който да го посъветва как да се „отърве от хватката около него”. Разговорът между тях бил през лятото на 2011 година след появата на информацията, че Найденов е бил подслушван.

Миналата седмица бившата барета каза, че по време на разговора между двамата, е  усещал притеснението на Найденов, че върши някои неща под натиск.

Алексей Петров огласи и друга „интересна информация” - през лятото на 2010 г., когато са го притискали по делото „Октопод“, е споделил, че прокурорът Светлозар Костов го е карал да лъже, че Сергей Станишев му е разпореждал да подслушва журналисти. „Ако бях излъгал, сега щях да бъда преуспяващ бизнесмен”, каза той.

Петров се възползва от правото си на отговор на твърдението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че е бил назначен в ДАНС от Сергей Станишев, заради което страната изгубила доверието на евроатлантическите партньори.

„Не ме е назначавал нито Станишев, нито Костов. На 14 години влязох в системата на МВР в Пазарджик, заради качествата си отидох в Специализирания отряд за борба за тероризъм. През 2008 избрах, осветен от Румен Петков, да отида в ДАНС, защото Петко Сертов ме поиска”, обясни „израстването си от нулата” Петров.

Той поясни, че Цветанов бъркал партньорството и защитата на националния интерес с предателството: „Няма партниране, когато няма наднационален риск – тероризъм. Аз съм партнирал перфектно – по мое време нямаше тероризъм”.

След като от БСП назначиха „дежурен по bTV”, който да се включва при участие на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветанов, когато говори за социалистите, бившата барета сподели мислите си да си вземе офис наблизо до телевизията и да идва, също когато се споменава името му.

Актуалния скандал с незаконните подслушвания, за които от БСП твърдят, че са поръчвани от Цветан Цветанов, Алексей Петров коментира като ситуация с предизвестен изход. „Цветанов има шест апартамента с неясен произход на парите. Прокурор Роман Василев скри този неясен източник, щом е неясен, тези пари са изпрани. Твърдението трябваше да докаже Роман Василев. Той трябва да докаже и дали има незаконни подслушвания в МВР. Какъв ще бъде резултатът с подслушването, според вас – същият като с шестте апартамента”, попита и си отговори сам Петров.

Петров отговори и на твърденията на Гриша Ганчев пред bTV, че е бил „поръчан”, а изпълнителят трябвало да бъде именно бившата барета. „През 2008 се чухме по телефона и той ми каза: „При мен има един луд, който твърди, че искаш да ме убиваш”. Аз му отговорих: „Щом е луд знаеш Карлуково е наблизо, оправяй се”, разказа Петров.

Информацията, че е предлагал подкуп на журналиста Сашо Диков, той обясни като акт на благодарност за подкрепата, която му оказвал, докато е бил в ареста.

Амбициите си да се върне отново в службите Петров обясни с „много добрия” си резултат от предишните избори, които били фалшифицирани – нещо което било ясно за цяла Европа. „Резултатът ми беше толкова, колкото Бойко Борисов ми определи – под 1%”. Бившата барета каза още, че ще подкрепи листи и програми, а не регистрации, визирайки парти и коалиции.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация