Бившият земеделски министър Мирослав Найденов последва съдбата на редица от предшествениците си и стана обвиняем. Във вторник прокуратурата му повдигна три обвинения и му взе парична гаранция от 10 000 лева.

Съобщението на прокуратурата за Найденов идва на фона на упоритото му отричане, че срещу него се води дело. В последните седмици от БСП непрекъснато повтаряха, че срещу Найденов има разследване. Преди повече от две години „СДС алармира за същото и обясни, че разполага с "чудовищни факти". Подобни данни бяха изнасяни и от лидера на РЗС Яне Янев във времето, когато „уволняваше” Бойко Борисов.

Преди няколко дни шефът на Младежкото обединение на левицата Явор Гечев попита главния прокурор Сотир Цацаров – дали срещу Найденов има сигнал от ДАНС за негово участие в престъпна група за търговия с влияние, корупция и злоупотреба с евросредства и дали той е обвинен.

От прокуратурата отговориха, че подобно дело се е водило, но срещу неизвестен извършител, а Цацаров разпореди проверка на хода на досъдебното производство. Резултати от нея се очакваха тази седмица, но вместо тях прокуратурата съобщи директно за обвиненията срещу Найденов.

Подкуп

Първото обвинение срещу Найденов е за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 000 лв. на шефа на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов, за да извърши действие по служба, а именно да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“. Обвинението е по член 304 от Наказателния кодекс, който предвижда до 6 години затвор и до 5 хил. лева глоба.

Принуда

Второто обвинение е, че през същия месец на 2010 година е принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до вече бившата шефка на Инспектората във Върховната касационна прокуратурата Малена Филипова, че Калина Илиева (бивш шеф на Фонд „Земеделие” – бел. ред.) и прокурорът Красимир Тренчева го подлагали на систематичен натиск и заплахи. Това действие на Найденов е квалифицирано като принуда, за която законът предвижда от 2 до осем години затвор.

Престъпление по служба

Третото обвинение срещу Найденов е за престъпление по служба и се наказва с три години затвор. Според прокуратурата през март 2010 година Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“.

Без притеснения

Веднага след съобщението на прокуратурата за обвиненията дойде и изявлението на Найденов. Според него в основата на обвиненията са „доносите” на Калина Илиева и „натискът на БСП върху прокуратурата”.

„Вчера, в 15:00 часа, получих призовка за разпит в качеството ми на обвиняем. Реших да не се възползвам от правото си да се явя след 3 дни и за това се явявам незабавно днес в Софийска градска прокуратура по доносите, които Калина Илиева години наред разнасяше по различни инстанции и политически партии. Още веднъж заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен”, заявява Найденов.

Натиск

„За съжаление политическият натиск, който оказва БСП през последните две седмици на прокуратурата показа, че са прибрали тази измамница в своите редици. Това доказа, че БСП е готова на всичко, за да се върне на власт, включително и да си служи с класифицирана информация по дела, до които достъп трябва да имат само компетентните органи, включително и да използва прокуратурата за предизборни цели”, продължава Найденов.

„Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите”, добавя той.

Вън от листите

Найденов добавя, че в разговор с Бойко Борисов се е отказвал от номинациите на партийните организации за предизборните листи на ГЕРБ.

„Той прие решението ми като единственото правилно. Не искам да се възползвам от бъдещ депутатски имунитет, тъй като желанието ми е за бързо и честно приключване на това досъдебно производство”.

Найденов, който бе сред медийно най-изявените министри, обявява, че по време на досъдебното няма да говори, за да не пречи на следствието. „И моля медиите за разбиране”, добавя той със заявката, че „когато всичко това приключи, както винаги ще изляза пред вас и ще отговоря на всичките ви въпроси, като бъдете сигурни, че ще има какво да чуете”.

"Déjà vu*"

Найденов не е първият земеделски министър, който става клиент на прокуратурата след края на мандата си. Подобна съдба имаха Васил Чичибаба, който бе обвинен за зърнената криза през 90-те години на миналия век. След него на подсъдимата скамейка бе „монтиран” Венцислав Върбанов с обвинения за безстопанственост и длъжностно престъпление, с които е ощетил бюджета за 88 милиона лева. С обвинения за неизгодни заменки от земеделското министерство си тръгнаха и двамата министри в кабинета на Тройната коалиция – Нихат Кабил и Валери Цветанов. Трябва да се отбележи обаче, че прокуратурата не спечели нито една от тези битки.


* (бел. ред - френски език - усещането за спомен от вече преживяна случка)