В предпоследния си работен ден като министри в оставка част от членовете на кабинета „Борисов” направиха лична равносметка на постигнатото. Наред с отчета за свършеното през преждевременно приключилия им мандат, те си поставиха и самооценка. Макар че оставката, която им бе поискана от хората на улицата, би трябвало да говори, че недоволството ги изпраща на дъното на шестобалната система, днешните оценки се движеха между „много добър” и „отличен”.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че екипът й е работил за „шестица”. Тя отбеляза като постижения реформата на съдебната система и въвеждането на по-голяма прозрачност при изслушването на кандидати, както и за прекия избор на членове на ВСС.

Ковачева заяви, че единственото, за което съжалява е, че не й е стигнало времето да довърши работата си, сред която са новият Наказателен кодекс и проектът за електронно правителство.

Министърът по управление на средствата от ЕС в оставка Томислав Дончев съобщи, че оставя системата в добро състояние и оцени работата си за "много добър". „Оттук нататък въпрос на политическо благоразумие е постигнатото да се развива, за да се получат резултатите, които всички очакваме”, каза той.

Дончев припомни, че преди три години системата е била крехка, нестабилна и едва е започвала да работи, докато сега вече е стабилна, познава себе си и е в състояние да се самоконтролира, когато допуска грешка.

С обяснението, че „четири най-тежки години” правителството е работило, за да избегне фалит, финансовият министър в оставка Симеон Дянков обяви, че днес състоянието на държавата е по-добро от това, което са заварили през 2009-а.

Военният министър в оставка Аню Ангелов изрази в цифри работата си, заявявайки, че 90% от набелязаното е изпълнено. „Работихме в изключително трудни условия, за които не съм си представял, че ще работим”, коментира той и припомни съкращенията на военния бюджет.

За бъдещите си намерения сподели, че ще продължи да бъде политик и експерт и ще даде всичките си знания и опит за победа на ГЕРБ на изборите на 12 май.

Без да се оценява, друг член на кабинета в оставка сподели радостта си от „падналото министерско бреме”. „След няколко дни вече ще бъде факт аз да съм свободен артист и да идвам незабелязан на опера”, похвали се Вежди Рашидов.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали