Председателят на Народното събрание Михаил Миков обвини ГЕРБ в процедурни хватки заради отложено заседание този следобед на Централната избирателна комисия.В ефира на bTV той посочи, че заради неприсъствието на представителите на ГЕРБ в Комисията, тя е отложила заседанието си и така не е успяла да вземе решение, кой ще влезе в парламента на мястото на избраните от БСП Илияна Йотова и Румен Стоянов. Двамата се отказват от депутатските банки.

„Днес бяха прекратени мандатите на двама народни представители Илияна Йотова и на кмета на Калофер и утре трябваше ЦИК да посочи следващите двама да дойдат и да положат клетва”, обясни той.

По думите на новия председател на парламента дори председателката на Централната избирателна комисия е излязла, за да не може да се вземе решение за освобождаване на двама депутати от БСП. Той уточни, че това може да блокира и работата на парламента, защото в момента Коалиция за България е с двама депутати по-малко, те са подали оставката си и не са заменени.

Миков определи този ход като деструктивен и изрази възмущението си от това как парламентарно представена партия блокира нормалното функциониране на НС. „Борисов е специалист по политиката на бакалските сметки. Той може да купи депутати както се крепеше на предишния си мандат”, смята той. Не може да има демокрация в страна, в която институциите се разбиват в частна полза и се блокират, заяви председателят на 42-рото Народно събрание.

„Истината е, че ГЕРБ се държат като опозиция и няма да е зле да мислят като такива. Но в края на деня разбирам, че това не е така”, заяви Миков в обяснение на хода на ГЕРБ и поясни, че мотиви за напускането на магистратите от заседанието на ЦИК не са били посочени.

Относно работата на 42-то Народно събрание Миков коментира, че още утре ще започне да се работи по проблемите в енергетиката и включително цената на тока, за която има индикации, че може да се увеличи от 1 юли. На заседанието утре предстои да бъдат изслушани и министри от служебния кабинет.
 

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа