Председател на 42-то Народно събрание ще бъде Михаил Миков от Коалиция за България. Това решиха новите депутати в първото си гласуване в пленарна зала. Миков бе избран със 118 гласа – тези на КБ и ДПС, „против” гласува групата от 97 народни представители на ГЕРБ.

Другото предложение – Цецка Цачева, бе одобрено от 96 депутати от ГЕРБ, 117 бяха „против”, а един от социалистите се „въздържа”.

Народните представители от Атака не се включиха в гласуването, след като по-рано не се регистрираха.
„След сериозна консултации се оказа, че сме избрали за председател Михаил Миков, тъй като той има повече гласове”, обяви председателстващият, като най-възрастен, парламента Стефан Данаилов.

Поздравявайки новия председател, той сподели, че днес щеше сам да се кандидатира за поста, ако беше учил право преди години. „Пожелавам мъдрост, диалогичност, да си свършиш работата”, каза Данаилов на Миков, а той отвърна: „Благодаря ти, бате Ламбо”.

След това Миков застана зад парламентарната трибуна и заяви:

„Изправям се тук с изключително висока чест, в изключително труден момент за България, изпитание за гражданите и институциите.

42-то Народно събрание се учреди след оспорвано политическо състезание, което ще се отрази на неговата работа. Всеки от 240-те народни представители си дава сметка, че трябва да върнем достойнството на НС като основна институция със средищно място в държавната система.

Трябва да полагаме ежедневна грижа за преодоляване на едно нелеко законодателно наследство – на много противоконституционни текстове.

Трябва да държим сметка за прилагането на законите, макар да е функция на изпълнителната власт. Няма силна държава без законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Трябва да изведем начело духа на сътрудничество между държава, граждани, бизнес, между НС и граждани.

Надявам се да няма политическа фракция или представител, които да приемат идеята за Европа на две скорости. Никой няма илюзията, че в това НС ще се работи лесно. Парламентарният език често е лош пример за нашите деца.

Ще се опитам да не говоря от името на позицията си, надявам се да опровергаем скептиците и 42-то НС да бъде необходимият на гражданите парламент”.

Последва представяне на кандидатурите за заместник-председатели на Народното събрание. ГЕРБ обаче отказаха да участват в „този сценарий”. „Това е формула за скрита коалиция между другите партии. Старта на това НС показва, че ще търсите реваншизъм и конфронтация, ПГ на ГЕРБ няма да участва в този сценарий и няма да предложим зам.-председатели на НС”, заяви Цветан Цветанов.

Отговор дойде от Сергей Станишев, който зададе въпрос: „Коя партия 4 г. имаше правителство на малцинството със 117 народни представители? Купуваше народни представители и реализираше задкулисен модел – за какви сценарии говорите? Добрите думи, чути от лидера на партията, бяха опровергани”.

Лидерът на „червените” обяви и номинацията на социалистите за заместник-председателското място – Мая Манолова. Единствената друга кандидатура дойде от ДПС – Христо Бисеров, а лидерът Местан заяви: „Това поведение е пагубно за социално-икономическата криза. Правя реплика на слогана им от местните избори „Градим България” – ГЕРБ е партия на деструкция, слава Богу, ще останат сами в тези действия”.

Двамата бяха одобрени с гласовете на останалите в залата 115 депутати от КБ и ДПС.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа