Задължителният вот на първо място ще навреди на политическата система и ще задълбочи нейните пороци. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на влизане в Народното събрание.

„Ако все пак се въведе задължително гласуване, което най-вероятно ще се случи, защото пред очите си виждам едно много мило съгласие сред останалите политически сили (...) ви уверявам, че са им много грешни сметките”, заяви той.

"Като либерал, застъпвам разбирането (...) едно право не може да се превърне в задължение", подчерта Местан.

Лидерът на ДПС посочи, че е цинична тезата, че със задължителното гласуване ще се повиши легитимността на централната власт.

„Ако политиците имаме проблем с представителността ни, на първо място трябва да търсим проблема в нас”, посочи Местан.

„Имайки предвид характера на въпросите, които се поставят на референдума – от сериозни по-сериозни, които променят изцяло избирателната система на страната, наистина има необходимост от много сериозна разяснителна кампания, за да е информиран вотът на гражданите. Той да не е продукт на конюнктурни настроения, защото българското общество през последните 14-15 години, дори и повече, е в постоянен режим на търсене на спасителни идеи, на месиите", коментира Местан.

„Уверявам ви, никакви изкуствени прийоми не са в състояние да променят съотношението между политическите сили”, подчерта Местан.

По думите му референдумът води до размиване на политическата отговорност.

Темата за задължителното гласуване се върна на дневен ред след като се появи разрив между БСП и ДПС. Преди седмица лидерът на социалистите Сергей Станишев спомена за подобна конституционна промяна, като в това наблюдатели веднага видяха удар срещу коалиционния партньор.

Вчера депутати от "България без цензура" внесоха и конкретни законови текстове по отношение на задължителния вот.

Във връзка с вчерашната среща между него, премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков, Лютви Местан каза: „Срещата беше няколко минути. Нищо съществено не сме обсъдили на тази среща. Съгласихме се, че са много важни консултациите при държавния глава и ако намерим воля да се обединим около разумна дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори, вероятно с тази воля ще бъде съобразен и актът на подаване на оставката, за да настъпи очакваното успокоение”.
 

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство