Няма отстъпление от страна на ГЕРБ за пенсионната реформа, няма и причина за такова отстъпление, заяви председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред „Фокус”.

„Това, което се прие в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, е факт и от 1 януари работи”, добави депутатът от ГЕРБ. По думите ѝ има разбирателство по принцип до 31 март по всички параметри на пенсионната реформа да се постигне съгласие, да се подготвят текстовете, които ще влязат в сила от 2016 г, защото няма как да влязат от 2015 г.

Според Стоянова дебатът за частните пенсионни фондове, който се води в момента, има положителен ефект, тъй като за първи път се заговори за това.

„Истина е, че българският гражданин няма финансова култура”, каза още Стоянова. Според нея именно тук е мястото на частните пенсионни фондове, които събират сериозни такси от своите клиенти – да насочат част от тези такси за разяснителна кампания.

„Да отидат при всеки свой клиент, да му обяснят какъв е начинът, по който той прави вноските си, какъв е начинът, по който те ги управляват, какво те му гарантират след 10, 20 или 30 години, когато дойде времето той да се пенсионира, за да може той да знае какво може да очаква. Едновременно с това и да ги привлече”, каза тя.

По думите ѝ проблемът е в това, че е трябвало да се решат още параметри на пенсионната реформа, които засягат възрастта за пенсиониране, която остана в старото си състояние за още една година. „Това трябва да се реши и то дългосрочно”, смята депутатът от ГЕРБ.

„Трябва да се реши и още един параметър – въпросът с ранното пенсиониране на полицаи и военни. Трябва да има минимална възраст, която също да расте по определен начин. Не е решен все още и въпросът с ранното пенсиониране и пенсиите на категорийните работници, добави Менда Стоянова.

„Много ми се иска това да се случи с консенсус, за да може следващите управляващи, които и да са те, да не го променят отново”, добави тя.

За казуса КТБ Стоянова отбеляза, че като председател на Бюджетната комисия, ще инициира законодателни промени.

„Мисля, че всеки един от подобните случаи като КТБ, трябва да бъде последван от анализ и запушване пробойните в законодателството, които са дали възможност за едно или друго нарушение”, подчерта тя.

  • Неясноти около осигуровките на хиляди младежи
  • Горанов: Дебатът за великденските добавки не е приключил
  • Данък за пенсиите на хората, които продължават да работят
  • Работещите тежък труд също да могат да избират къде да отиват вноските им за пенсия
  • Орешарски защити частните пенсионни фондове
  • Димитър Манолов: Пенсионна реформа не може да има
  • Държавата се отказа от национализацията на пенсионните фондове
  • Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна
  • Френският посланик поискал разяснение от Калфин за пенсионната реформа
  • Москов: Отсъствието на Борисов беше използвано за прокарване на лоши практики