Събралите над 500 000 подписа в подкрепа на референдума за промяна в изборните права да качат имената на подкрепилите допитването в Интернет, за да може гражданите да проверят дали някой не ги е вкарал в списъците. За това призова зам.-председателят на парламента Мая Манолова в студиото на „Лице в лице”.

Референдумът, иницииран от президента Росен Плевнелиев, трябва да даде отговор на въпросите дали българските граждани искат мажоритарни кандидат-депутати, задължително гласуване и електронен вот. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още преди дни обяви, че са събрани необходимите подписи, за да се проведе допитването. То вече е почти сигурно, че ще се проведе след евровота.

„Всички живееем в България и се движим по улиците. Аз и колегите ми не сме виждали масички, които да събират подписи”, заяви Манолова, която допълни, че знае как се събират 500 000 подписа и не смята, че е възможно бройката да бъде събрана в рамките на 15 дни. Важно е да се каже, че пунктове за събиране на подписи има из цяла София и те не са спирали да функционират.

Според нея „отива на убедени демократи” да качат в Интернет имената на подкрепилите референдума при защита на личните данни. В същото време, тя не видя проблем в опасността граждани да бъдат тормозени заради изразената от тях подкрепа за допитването.

Какво е възможно?

Мая Манолова директно зачеркна възможността за електронно гласуване, като заяви, че няма надеждно техническо решение, което да гарантира анонимността на вота. Тя се обяви и срещу задължителното гласуване, защото то вероятно би изисквало промяна в Конституцията чрез свикване на Велико народно събрание.

В същото време, зам.-председателят на парламента посочи, че самата тя би подкрепила референдум с въпрос дали избирателната система у нас да не бъде мажоритарна. Според Манолова, обаче, поставеният от президента въпрос „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?” не води до конкретно решение.

Тя го окачестви като „един шарен балон, една политическа уловка спрямо българските граждани”, защото не е ясно какво се има предвид – немска система с 50:50 мажоритарни и пропорционални кандидати (което би подкрепила) или 31 мандата като от изборите през 2009 г. (което би отхвърлила).

Да си похваля кодекса

С уговорката, че е била „слуга на гражданите”, Мая Манолова посочи трите основни предимства на новия Изборен кодекс. Те се въртяха около преференцията и вида на бюлетината.

По думите й за първи път преференциалният вот ще действа, а прагът за пренареждане на листите ще пада все повече. Според Манолова, печатането на бюлетини в печатницата на БНБ и другите, сертифицирани по Закона за ценните книжа, е „сериозна преграда срещу контролирането на вота.

Депутатът от КБ обясни, че серийният номер на бюлетината ще се сверява преди и след „тъмната стаичка” и после ще се премахва, като вътре в кутията ще остават еднакви попълнени изборни книжа. Това се налагало, за да не може да се проследи вотът.