„Докладът на Брюксел не може да промени реалността в България и правосъдната ѝ система. Очевидно той е по-скоро политически, отколкото технически. За мен това е стъпка към бъдещото премахване на мониторинга, но не защото изпълняваме препоръките, а защото е очевидно, че с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати”, заяви Лозан Панов след заседание на Висшия съдебен съвет.

„Докладът, колкото и да е направен по начин, който да постигне някакво спокойствие преди българското европредседателство, трябва да се чете и свързан с реалността”, категоричен е Панов.

Той коментира конкретно част от точките в доклада.

За организираната престъпност, Панов каза, че мониторингът идва в момент, в който има показно убийство в Перник и кражби на банкомати. „Имаме разследвания без резултати”, смята той.

За корупцията по високите етажи – „там очевидно няма резултати. Има само идеи, структурни промени и законодателни, но не и конкретни резултати. На фона на изказванията, че в Парламента има наркодилъри, това създава предпоставки за активна роля на прокуратурата”, смята Панов.

Според Панов липсата на нови препоръки в доклада на Европейската комисия е защото в Брюксел вече никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени.

„В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите”, смята Панов.

„10 години се дават препоръки, които се изпълняват половинчато или почти не се изпълняват. В този смисъл очевидно и чиновниците в Брюксел осъзнават, че трябва да излязат от тази ситуация, защото ги поставя в неловко положение”, допълни още той.

„Според мен механизмът не трябва да бъде свален”, коментира още Панов. По думите му това ще доведе до обратен ефект у нас, тъй като обществото вярва повече на европейските институции, отколкото на държавните.

„Свалянето на мониторинга ще има обратен ефект, защото нищо чудно евроскептицизмът да се появи и тук”, допълни Панов.