През първата си година правителството не се справи, то отсъства в безработицата и справедливостта, а управляващите са направили стъпка назад в морален аспект около казуса с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Това заяви лидерът на „България на гражданите” и кандидат-евродепутат от Реформаторския блок Меглена Кунева в студиото на „Лице в лице”.

Тя заяви, че не премиерът Пламен Орешарски, а мандатоносителят Сергей Станишев трябва да носи отговорност за кабинета. „Когато отказваш да носиш политическа отговорност и казваш, че си експерт, не можеш да получиш политическа оценка”, заяви Кунева.

По думите й правителството е дошло с оплакването, че няма достатъчно работни места, но въпросът е дали живеем по-добре днес, когато има 40 000 нови безработни. Кунева посочи, че действително държавата е върнала ДДС, но това просто е изпълняване на законните задължения. Според нея е факт, че правителството на Бойко Борисов е нанесло щети на бизнеса.

В Брюксел – скандал, у нас – политика

Според Кунева, случващото се около „Южен поток” е „шокираща тема”, по която все още не се чува коментар от страна на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев.
По думите й участието на компания с 50-процентово участие на „Газпром” при промените в Закона за енергетиката в Брюксел е щяло да предизвика лобистки скандал.

Тя посочи, че за Реформаторския блок националният интерес е да има колкото се може повече доставчици на газ, като това би могло да доведе до спадане на цената. Кунева се обяви „за” Европейския енергиен съюз, който, по думите й, би могъл да купува газ с 30 на сто по-евтино.

Евродепутат на пълен работен ден

Меглена Кунева подчерта, че ако бъде избрана в Европейския парламент, „при това на пълно работно време и без отсъствия”. „Ще мобилизирам своите приятели и колеги от времето на главен преговарящ и комисар, за да направим желязно представителство”, обяви тя.

Кунева обясни, че през 2009 г. се е отказала от мястото в ЕП, защото тогава мястото на българския еврокомисар щяло да остане празно. „Обичам да започвам нови неща, но много държа да завърша това, което съм започнала”, обясни тя.

В същото време, тя подчерта, че „властта не е това, което беше и ако искаме да истинска, тя трябва да се върне от нулата” и затова Реформаторският блок насърчава използването на преференцията в бюлетината за пренареждане на листата.

Европейски приоритети

По отношение на сблъсъка между европейски леви и европейски десни, Меглена Кунева беше категорична, че акцентът не може да бъде в преразпределението на ресурсите.

Тя разкритикува идеите за реиндустриализация, защото те биха довели до големи разходи, които могат да бъдат покрити само с намаляване на цената на труда. Според лидера на реформаторската листа, вместо големи предприятия трябва да има „500-1000 малки цеха и оранжерии”. Кунева посочи, че в тези сектори страната ни е силна и може да започне да надгражда веднага.

Лидерът на „България на гражданите” подчерта, че всички говорят само за парите по оперативни програми – били те спрените в момента или тези за новия програмен период. В същото време се пропускат програмите за наука, изследване и култура, където всеки проект се състезава индивидуално, но страната ни само се „разхожда”.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)