Европейската комисия изпраща ясен сигнал към магистратите в България, че законите трябва да се изпълняват с вяра и строгост, заяви вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева. „Иначе това не е магистратура и това не са магистрати”, заяви тя в коментар на най-новия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка.

Документът, който беше публикуван в сряда, съдържа сериозни критики към възможностите на България да осигури разпределяне на делата на случаен принцип и почтени назначения на важни съдебни длъжности.

„Най-критичен е докладът по отношение на работата на ВСС. Няма никакъв напредък. Това е зле. Има положителна оценка за работата на прокуратурата”, отбеляза Меглена Кунева. „Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и фактът, че подсъдимите успяват да избягат от правосъдието”, добави още тя.

Докладът показва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки, отбелязва ЕК. Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията, посочи зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на доклада.

„Акцентирано е да се приложи новата стратегия”, не пропусна да подчертае вицепремиерът Кунева.

„В доклада е посочено, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България. Критично е оценена липсата на превантивни действия срещу корупцията. Необходими са спешни законодателни мерки за борба с корупцията”, добави тя.

„Организираната престъпност продължава да бъде тежък проблем в България. Посочени са последните убийства и че в България продължава сплашването на свидетели и оказването на натиск върху тях”, заяви Кунева.

На действията на компетентните национални институции продължава да липсва решимост, която е необходима за изграждането на доверие, се казва още в документа.

„Единствената валута в политиката е доверието. Друга няма. Ако тя е с ниска стойност, ние не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС. Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така. Докладът е абсолютно ясен. Ако някой има колебание и не е разбрал посланията от доклада, ние ще ги обясним”, подчерта Меглена Кунева.

  • Кунева: Европа да изрази доверието си към България с членство в Шенген
  • ЕК: България напредва бавно в съдебната реформа (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Кристалина Георгиева: ЕК оценява действията на новото правителство
  • Когато „политическата воля” не е достатъчна
  • ВСС прие критиките на ЕК
  • Христо Иванов: Докладът на ЕК е кредит на доверие с висока политическа лихва
  • Мая Манолова: За състоянието на съдебната система невинни няма
  • Цветанов видя кредит на доверие към "днешното стабилно управление"
  • Местан: Докладът на ЕК е прецизен и обективен
  • Докладът на ЕК: Политическите неясноти правят реформите в България трудни